5 tipů na odlehčení jídelníčku

1. Více zeleniny
Konzumujte více zeleniny ideálně v nezpracovaném stavu. Pokud nemáte k dispozici dostatečně kvalitní čerstvou zeleninu, můžete sáhnout po mražené. Dávejte si ale pozor na přílišný obsah soli nebo dochucovadel, která se mohou vyskytovat v prodávaných zeleninových směsích. Zelenina obsahuje velké množství vlákniny, ale má nízké kalorické hodnoty. Do svého těla dostanete celou řadu vitamínů a minerálů, ale zároveň málo kalorií.

2. Ovoce
Jako další zdroj vlákniny a vitamínu je dobré zařadit ovoce. Doporučuje se konzumovat alespoň jeden kousek každý den a to ideálně dopoledne, kdy je naše tělo schopné lépe zpracovat přírodní cukry, které ovoce obsahuje.

3. Energie ze semínek
Pro doplnění všech důležitých minerálních látek a živin je dobré zařadit i různá semínka. Při snaze o zhubnutí tělesného tuku je velmi dobré konzumovat denně alespoň jednu polévkovou lžíci chia semínek. ta jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a minerály, díky kterým vás na dlouho zasytí a dodají vašemu tělu všechny důležité látky. Skvěle se hodí do snídaňových kaší, smoothie nebo jogurtu. Nezapomínejte také na další semínka, jako jsou lněná semínka, slunečnicová, nebo sezamová.

4. Proteinové drinky
Pro doplnění denní dávky bílkovin a jako skvělá a lehká snídaně, která na dlouho zasytí se hodí proteinové drinky. Využijte již namíchané chutné směsi a nebojte se přidat i kousek ovoce, chia semínka a všechno spolu rozmixovat.

5. Netradiční přílohy
Příčinou, proč tloustneme je často nadměrný přísun sacharidů. Velké porce těstovin z bílé mouky nebo houskových knedlíků je tedy mnohem lepší nahradit chytrými přílohami, které obsahují větší poměr bílkovin a celou řadu minerálů. Jedná se například o pohanku, jáhly nebo quinou, která byla Inky považovaná za matku všech obilovin. Má jemnou chuť a při správném ochucení se hodí téměř do každého jídla.


Autor: Šárka Stuchlíková

Alternativní produkty