Abeceda přísad elixíru zdraví - část čtvrtá S - Z

 

Sakurový květ - v japonštině je Sakura označení pro třešeň, případně pro třešňový květ. Právě díky krásným květům a jemné květinové vůní je Sakura považována za symbol všech květin a je i národním symbolem Japonska.

Sezam - se pyšní jedinečným prvenstvím - je to první rostlina, ze které se začal lisovat olej. Zmínky o jeho původu se nacházejí již v prastarých hinduistických legendách. Je používán v tradičních kuchyních po celém světě, lehkostí jej lze přirovnat k olivovému oleji. Organismu doplní minerály, zejména však vápník a železo. Kromě toho také zlepšuje stav pokožky, nehtů a vlasů.

Shii- take - jedná se o dřevokaznou houbu, jejíž latinsky název je Lentinus edodes, v překladu houževnatec jedlý. Vyznačuje se mnoha příznivými vlivy na lidský organismus, mezi které patří snížení vysokého krevního tlaku a podpora imunitního systému vůči virovým nákazám.

Spirulina - spolu s Chlorellou jsou často zařazovány mezi sladkovodní mikrořasy. Ve skutečnosti však Spirulina není řasa, ale velmi užitečná sinice modrozelené barvy. Pomáhá povzbudit imunitu, chrání organismus před volnými radikály i toxiny a je možné ji využít i na očistu těla. Navíc, usušená Spirulina je poměrně lehce stravitelná.

Stévie - celým názvem Stévie cukrová, je často označována jako sladidlo 3. tisíciletí. Obsahuje sladivé látky, které jsou až 300krát sladší než bílý cukr rafinovaný z cukrové řepy. Tyto sladivé látky se navíc vyznačují nulovou kalorickou hodnotou. Stévie je proto skvělým náhradním sladidlem pro lidi trpící cukrovkou, obezitou nebo vysokou kazivostí zubů. Nové studie dokazují její bezpečné použití, díky čemuž získává velkou výhodu oproti umělým náhradním sladidlům, jakým je například aspartam.

Stříbro - tento drahý kov se nepoužívá pouze při výrobě šperků, ale díky svým silným antibakteriálním schopnostem se využívá i v kosmetice. Ve formě koloidního stříbra, tedy ve formě roztoku destilované vody a suspendovaných iontů stříbra, dokáží malé částečky stříbra ničit ochranné obaly bakterií, čímž brání jejich životním funkcím a bakterie po čase hynou.

Skořice - o jejích zázračných schopnostech svědčí i fakt, že v dávných dobách se její hodnota vyvažovala zlatem. Na náš organismus působí termogenně, což znamená, že ho dokáže zahřát. Současně působí jako přírodní antobiotikum, které navíc posiluje náš imunitní systém.

Šípek - notoricky známý keř s ostny a tmavě růžovými květy známe asi všichni. Lupeny se využívají v parfumérství a při výrobě mýdel, zatímco samotné šipky jsou velkou zásobárnou vitamínu C a karotenu. Čaj ze šípku je skvělou prevencí proti chřipce, ale uplatnění šípku se najde i v kosmetice, a to ve formě šípkového oleje, který na pleť působí regeneračně, dodává potřebnou hydrataci a sjednotí její odstín.

Včelí jed - jedná se o produkt jedových žláz včel - dělnic. Včelí jed, obdobně jako i hadí jed, působí jako přírodní botox. Jeho aplikace má za následek zlepšení cirkulace krve v pokožce a obnovu buněk. Pravidelným použitím lze dosáhnout úbytku vrásek a celkově mladistvější vzhled pleti.

Včelí mateří kašička - méně známý produkt včel, který slouží jako potrava pro plody i samotnou včelí královnu. Ta mateřské kašičce, mimo jiné, vděčí i za dlouhý život a svou velikost. Doplněk stravy s extraktem z mateří kašičky zvyšuje obranyschopnost organismu. V kosmetickém průmyslu získala noblesnější přezdívku - gelu royale. Zastavuje příznaky stárnutí a připisují se jí omlazovací účinky.

Yucca - saponiny, obsažené v tomto "stromu života", se vyznačují jako přírodní čističe těla. Během detoxikace zvyšují vylučování odpadních látek, což se časem projeví zlepšením zdravotního stavu.

Zázvor - odborně se tato rostlina nazývá zázvor lékařský. Jeho charakteristickou ostrou chuť mají na svědomí látky kapsaicin a gingerol. Léčivé účinky zázvoru jsou neocenitelné zejména během chladného, ​​sychravého období. Díky obsaženým vitamínem C, B9 a E je účinný při léčbě chřipky, rýmy či angíny. Nízký počet kalorií předurčuje zázvor jako skvělého pomocníka při hubnutí. I zde však platí, že všeho moc škodí a jeho doporučená denní dávka pro dospělého člověka je 1 cm kořene, což odpovídá 3 až 5 gramům.

Zelená káva - získává se z nasbíraných bobulí kávovníku, které se suší na slunci po dobu několika týdnů. Následně bobule prasknou a vypadnou z nich zelené zrnka kávy. Zelená káva je tedy nepražená, díky čemuž si zachovává několik účinných látek oproti tradiční kávě. Je vhodná jako podpora při redukci tělesné hmotnosti.

Zelený ječmen - také označovaný jako mladý ječmen, je oblíbenou součástí očistných procedur i diet. Obsahuje množství chlorofylu a vlákniny, která dokáže tělo zasytit na delší dobu. Zároveň obsahuje řadu vitamínů, minerálů a aminokyselin.

Ženšen - latinsky zvaný Panax ginseng, je tradičním medicíny Východu znám již několik tisíciletí. Neobsahuje kofein, ale i přesto účinně působí proti únavě. Zvyšuje fyzickou i duševní odolnost a také podporuje libido.

Autor: Nicole Jantulíková

Alternativní produkty