Agávový sirup aneb sladidlo budoucnosti

Agáve versus aloe vera
Věděli jste, že se agáve velice často zaměňuje za aloe veru? Pokud je to i váš případ, možná vám pomůže zajímavá informace, že se z kmene modrého agáve vyrábí tequila. Jinak je agáve podobně jako aloe vera nadupaná vitamíny a minerálními látkami, jež mají příznivý vliv na náš organismus. Zařadit je do našeho jídelníčku tak rozhodně stojí za to!

Oslaďte si život… zdravě
Agávový sirup je přírodní sladidlo, které lze využívat obdobně jako med či cukr. Můžete jím osladit de facto cokoli, co vám zrovna přijde k chuti. Výborně chutná na pohankových palačinkách, v müsli, domácím jogurtu, ovocném salátu nebo i v kávě a čaji. Nemusíte se rovněž bát, že by vám změnil chuť výsledného pokrmu. Agávový sirup, pokud jde o konzistenci i sladivost, lze přirovnat k javorovému sirupu. Proto jej raději přidávejte po troškách. Sladí totiž mnohem více, než jste zvyklí například u cukru, medu či obilného sladu.

Léčivé účinky agáve
Když se zaměříte na složení agávového sirupu, zjistíte, že zatímco obsahuje jen malé množství glukózy a sacharózy, je v něm 70 - 90 % fruktózy. A to je ten hlavní důvod, proč je vhodnější formou sladidla, než je klasický cukr! Agávový sirup rovněž příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru a trávení tuků, podporuje metabolismus, působí proti ukládání cholesterolu a v neposlední řadě má protizánětlivé účinky. Na druhou stranu ani s ovocným cukrem to nemůžete přehánět! Nadměrný příjem fruktózy totiž může mít negativní důsledky v podobě průjmu, nadýmání či podráždění tračníku. Pozitivní zprávou ovšem je, že díky nízkému glykemickému indexu jej mohou užívat i diabetici.


Autor: Kateřina Doul

Alternativní produkty