Baobab

Baobab se používá se jako zdroj oleje, rostlinného mléka, pro výrobu tabáku, textilie, provazů a v pražené formě se jedná o náhradu kávy.

V jaké podobě je baobab k dostání?
Z baobabu se vyrábí prášek, který je bohatý na živiny a vitamín C. Dále se vyrábí také baobabový olej, který se užívá hlavně v kosmetice pro své hydratační účinky a výživné účinky.

Na co se olej nebo prášek z baobabu používá?
Plody baobabu obsahují nutričně cenné látky a antioxidanty, které mohou za to, že je baobab považován za další superpotravinu. Používá se na problémy s astmatem a na zmírnění problémů s alergiemi pokožky. Díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C a antioxidantů se hodí do zdravého jídelníčku, kdy podporuje přirozený metabolismus tuků a výkonnost imunitního systému. Slouží také jako přírodní prebiotikum. Z kosmetického hlediska je ceněný pro obsah katechinu a tříslovin, které pomáhá hydratovat pokožku a zvýšit její pružnost, čímž pomáhají eliminovat a předcházet vráskám.

Jak se používá
Prášek z baobabu je bohatý na nutriční látky, které se teplem ničí. Hodí se pro použití za studena do ovocných koktejlů, do jogurtu, do kaše nebo ve snídaňové směsi.

Při konzumaci baobabu ať v prášku či jiné formě dbejte na to, že se nejedná o potravinu, která by měla tvořit podstatnou část jídelníčku, ale pouze o doplněk a zpestření. Snažte se konzumovat přiměřené množství. Aplikace baobabového oleje na pokožku není nijak omezena, i když existuje velmi malé riziko alergické reakce a vždy proto vyzkoušejte olej pouze na malém kousku pokožky a až po testu aplikujte větší množství.

Je výbornou složkou do všech RAW receptů. Vyzkoušet můžete tropickou mísu bohatou na živiny a vitamíny. Připravit si můžete i chutné baobab müsli.

Výrazná pomoc při cukrovce
Vysoký obsah polyfenolů pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a baobab má tedy pozitivní vliv na lidi s cukrovkou. Tento poznatek vědců z Centra funkčních potravin Brookes University v Oxfordu objevil snížení rychlosti vstřebání cukru z potravy po konzumaci extraktu z baobabu.

Proč je baobab superpotravinou
Olej z baobabu obsahuje až o 23% více prospěšné kyseliny palmitové než jiné oleje. Hydratační schopnosti jsou ještě lepší, než u kokosového oleje a zároveň na pokožce nevytváří nepříjemný mastný film.

Prášek z baobabu obsahuje dvakrát více vláknin než nepražený kakaový prášek, méně tuku a více vitamínu C. Obsahuje nejvyšší podíl antioxidantů ze známých potravin a hodnoty jsou dvojnásobné při porovnání s goji nebo granátovým jablkem.

Jak vybrat kvalitní produkt
Kvalitní produkt by měl být co nejvíce čerstvý a opatřený potřebnými certifikáty. U kosmetických přípravků sledujte další přidané látky a vybírejte ideálně čistý baobabový olej. Čistý a kvalitní prášek z baobabu má jemnou karamelovou chuť s tóny citrusu.

Pro koho se hodí
Baobab je vhodný jako potravina nebo kosmetický přípravek. Při snaze aplikovat ho výhradně jako lék, nemusí být účinky tak zjevné. Při těhotenství nebo kojení raději opatrně a výrobky z baobabu, kvůli nedostatku informacím vzhledem k působení na malé děti, nepoužívejte.

Výživové hodnoty 100 g baobabového prášku
Energetická hodnota  750 kJ/ 180 kcal
Tuky 0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy 26 g
- z toho cukry 20 g
Vláknina  60 g
Bílkoviny  2 g
Sůl  0,5 g
Vitamín C 225 mg


Autor: Šárka Stuchlíková

Alternativní produkty