Bezlepková strava

Někteří alergici, celiaci a lidé trpící Crohnovou chorobou musí jíst pouze potraviny bez lepku, protože jejich trávicí ústrojí neumí zpracovat a efektivně spotřebovat živiny z potravy. Lepek (neboli gluten) je pro ně nebezpečný a může zanechat trvalé zdravotní následky, například revmatoidní artritidu, podvýživu, zánět kloubů, potrat a zhoubné nádory. Jedny z nenápadných příznaků alergie na lepek jsou plynatost, průjem, bolest břicha, nepravidelná menstruace, afty, únava a psychické potíže.

 Co je to lepek?
Lepek je směs dvou bílkovin, které se spolu se škrobem nacházejí v některých obilovinách, hlavně v pšenici, žitu a ječmeni. Gluten sám o sobě není škodlivý pro zdravé jedince, je zdrojem vlákniny a vitamínů skupiny B. Je součástí těsta, dodává mu pružnost, čím víc se dá těsto natáhnout, tím více je v něm lepku a je kvalitnější.

Bezlepková dieta – zakázané potraviny:
Alergici na lepek by se měli vyvarovat některým potravinám, hlavně pokud není na obalu uvedeno přesné složení. Bezlepkové výrobky bývají často označeny přeškrtnutým kláskem. Mezi nevhodné patří:

  • pivo
  • pečivo a koláče
  • sušenky a sladkosti
  • omáčky
  • hranolky
  • cereálie
  • těstoviny
  • salátové dresinky
  • brambůrky
  • jíška

Americká klinika Mayo doporučuje seznam vhodných bezlepkových potravin, mezi které patří: rýže, quinoa, proso, pohanka, ovoce, zelenina, fazole, vejce, amarant, čirok, kukuřice, tapioka, bezlepková mouka (kukuřičná, rýžová a sójová), čerstvé maso, drůbež, ryby a většina mléčných výrobků.

Jídelníček z bezlepkové diety může pomoci lidem s autismem. Gluten totiž obsahuje protein, který autisté špatně tráví a to může způsobit problémy v mozku a vyvolat autistické chování. Vědci z Pensylvánské univerzity (po jednom roce zkoumání 387 nemocných dětí) přišli s výsledky, že bezlepková dieta zmírňuje příznaky autismu. Tvrdí, že existují silné vazby mezi mozkem a imunitním systémem, které jsou ovlivňovány některými fyziologickými procesy. Většina receptorů bolesti se nachází ve střevech, omezením lepku se snižuje zánět v trávícím ústrojí, což ovlivňuje i funkce v mozku a tak dochází ke zmírnění celkového nepohodlí.

Bezlepkové recepty:

Palačinky z mandlové mouky:
Suroviny:

  • 1 šálek mandlové mouky
  • 2 lžíce hořké čokolády nakrájené na malé kousky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 celé vejce
  • 1 bílek
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžičky vanilkového cukru
  • ¼ šálku vody
  • špetka soli
  • špetka skořice

Postup:
Mandlovou mouku, čokoládu, pečící prášek, sůl a skořici nasypte do misky a zamíchejte. V jiné nádobě rozšlehejte vaječný bílek, vejce, vodu a vanilkový cukr a potom vše přelijte do směsi s moukou. Těsto pořádně promíchejte a jednu malou naběračku dejte na rozpálenou pánev s olejem, palačinku smažte z obou dvou stran dozlatova.


Čokoládový dortík bez mouky:
Suroviny:

Postup:
Troubu nechte předehřát na 150 °C, mezitím si vymažte dortovou formu a připravte těsto. V malém hrnci dejte vařit vodu s kokosovým cukrem a špetkou soli, dokud se úplně nerozpustí, potom odložte stranou. Čokoládu nalámejte na malé kousíčky a dejte ji rozpustit do mikrovlnky. Ručním mixérem pomalu míchejte roztavenou čokoládu s kousky ořechového másla, horkou vodou a vejci. Vzniklou směs nalijte do dortové formy a posaďte ji do větší nádoby s vodou. Obě nádoby dejte do trouby a pečte asi 45 minut. Po upečení by měl střed dortu zůstat trochu vlhký. Dort nechte přes noc vychladnout, druhý den ho ozdobte ovocem a podávejte.

Autor: Michaela Hynková

Alternativní produkty