Je pro vás hrachový protein nejvhodnější?

Hrachový protein (Pisum sativum) je přírodní proteinový prášek, který nahrazuje mléčnou bílkovinu. Vyrábí se ze žlutého hrachu, má neutrální chuť, neobsahuje lepek, je dobrý pro lidi trpící alergií na mléčné výrobky, sóju, pro vegany, vegetariány a celiaky. Nachází se v něm velké množství aminokyselin a legumin, který má podobné vlastnosti jako kasein. Protein z hrachu se stal velmi oblíbený mezi sportovci, protože dodává tělu dostatek bílkovin a udržuje ho v dobré kondici. Bylo prokázáno, že je prospěšný pro ledviny a srdce.

Co je to protein?

Protein je důležitá stavební látka nezbytná pro růst svalů, orgánů, pokožky, šlach, pro tvorbu enzymů a hormonů. Protein se skládá z molekul zvaných aminokyseliny, některé si tělo umí vyrobit samo, ostatní aminokyseliny se přijímají z potravy. Ten, kdo konzumuje maso a živočišné výrobky má bílkovin dostatek, sportovci potřebují bílkovin více, a tak se poohlížejí po různých zdrojích.

Výhody hrachového proteinu:

 

Je snadno stravitelný a rychle zasytí:

Hrachový protein na rozdíl od sójového proteinu nezpůsobuje nadýmání a podporuje rychlé vstřebávání aminokyselin. Po vypití hrachového proteinu dojde v těle k uvolňování hormonů, které udržují pocit sytosti mezi jednotlivými jídly, což z něj dělá skvělý nástroj k hubnutí.

Má vysoký obsah proteinu a málo sacharidů:

Ve 100 g hrachového proteinu se nachází asi 25 g bílkovin, 2 g sacharidů a 2 g vlákniny, která reguluje hladinu cukru v krvi. Některé potraviny rostlinného původu mají ve 100 g pouze 10-15 g bílkovin.

Pomáhá tvořit svaly:

Studie tvrdí, že strava bohatá na aminokyseliny udržuje tělo fit, podporuje růst svalů, odbourává břišní tuk a dodává energii při sportu. Stejně jako syrovátkový protein, má malý šálek hrachového proteinu 5 g aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA). Doporučuje se vypít 1-2 koktejly s hrachovým proteinem denně, které pomohou vybudovat svalovou hmotu, zredukovat tuk a udržet tělo v kondici.

Syrovátkový, hrachový a sójový protein:

  • Syrovátkový protein: je syrovátková bílkovina vyrobená z mléka, jedná se o jeden z nejlepších doplňků stravy pro tvorbu svalů a ze všech tří proteinů je nejvíce vědecky prozkoumán. Není vhodný pro alergiky trpící intolerancí na laktózu.

  • Sójový protein: rychle vstřebává esenciální aminokyseliny a svými vlastnostmi je velmi podobný syrovátkovému proteinu. Nachází se v něm fytoestrogen, který je svou chemickou stavbou podobný ženskému pohlavnímu hormonu estrogenu. Odborníci doporučují konzumovat potraviny bohaté na tyto látky ženám po menopauze. V roce 2013 Deník americké školy pro výživu uvedl, že osoby konzumující sóju hůře odolávají hormonu kortizolu (stresovému hormonu, který způsobuje civilizační choroby). Není vhodný pro alergiky.

  • Hrachový protein: je lepší než sójový protein, obsahuje spoustu aminokyselin a na rozdíl od předchozích dvou proteinů je bez alergenů. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace proteinu z hrachu u sportovců přispívá k růstu svalů, pomáhá při hubnutí, je lehce stravitelný a zabraňuje opětovnému nabrání kil.

 

Hrachový protein recepty:
Recenze na hrachový protein jsou velmi pozitivní, a proto stojí za to ho vyzkoušet. Není drahý, cena za 200 g BIO RAW produkt z hrachového proteinu se pohybuje od 150 Kč. Dá se z něj vytvořit nespočet receptů, jak slaných, tak sladkých a zdravých, které dodají energii a skvěle zasytí.

Proteinové palačinky:

Suroviny:

  • 1 šálek mandlové mouky

  • 1 šálek ovesné mouky

  • 1 šálek strouhaného kokosu

  • 1 šálek kokosového (nebo mandlového) mléka

  • 3 lžíce chia semínek

  • 25 g hrachového proteinu v prášku

  • 1 lžíce macy peruánské

  • 1 lžička skořice

  • špetka mořské soli

Postup:

Nejprve smíchejte suché ingredience a Chia semínka, potom přidejte šálek kokosového mléka a zamíchejte. Směs nechte pár minut odpočinout, aby se Chia semínka nasákla mlékem, nabobtnala a tak vzniklo správně husté těsto na palačinky. Ještě jednou promíchejte. Místo klasického tuku na smažení můžete použít kokosový olej. Na pánev s rozpáleným olejem nalijte malou naběračku těsta a usmažte z obou stran dozlatova.

Banánovo-dýňová kaše:

Suroviny:

  • 2 lžíce hrachového proteinu

  • ½ šálku dýňového pyré

  • ½ lžíce tahini

  • 1 lžička mleté skořice

  • špetka kardamonu

  • 2 banány

  • 1-2 šálky rostlinného mléka

 

Postup:

Všechny suroviny dejte do mixéru a pořádně promíchejte. Hotovou kaši ozdobte čerstvým ovocem a sezamovými semínky.

Zkušenosti s hrachovým proteinem:

Snášenlivost hrachového proteinu u lidí je velmi dobrá, protože je lehce stravitelný a bez alergenů. Běžná dávka proteinů by neměla mít na organismus zásadní vliv. Pozor na nadměrný příjem bílkovin, který by mohl znamenat zátěž pro ledviny a také vyplavování vápníku z těla. Optimální denní příjem bílkovin u dospělého člověka je okolo 50 g.

Autor: Michaela Hynková

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.