Česnek ­ silné přírodní antibiotikum

Dnes a denně se v tisku objevují informace o tom, jak antibiotické léky selhávají. Lékaři musí stále častěji používat tzv. antibiotika poslední volby. Tedy léky, které byly doposud určené pouze pro ty nejhorší stavy nemocných. Bakterie jsou ovšem i na tyto antibiotika čím dál více rezistentní. Takže se možná blíží doba, kdy budeme odkázáni pouze na přírodní prostředky.

Jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik je česnek. Tedy tradiční rostlina, kterou používáme v české kuchyni od nepaměti. Jenže v případě přírodní léčby používání v kuchyni nestačí. Je potřeba zvýšit dávky česneku, což ovšem každý nesnese. Mnoho lidí má v dnešní době slabší zažívání, které na česnekové silice reaguje nepříznivě. Pro tyto případy jsou k dispozici česnekové kapsle. Ty jsou obvykle o dost lépe snášeny, navíc u nich nehrozí typický česnekový zápach.

Další zdravotní účinky česneku
Česnek samozřejmě nemá pouze antibiotické účinky. Příznivých vlivů je o dost více.

Jedná se zejména o:
• protivirové účinky
• antimykotické účinky
• snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
• podporuje srdeční činnost
• čistí žilní systém a působí jako prevence proti kornatění cév
• posiluje imunitu
• reguluje hladinu cukru v krvi
• podporuje metabolismus
• prevence proti rakovině
• snižuje krevní tlak
• pomáhá při trávení jídla
• a jiné

Česnek obsahuje mnoho látek, jejichž počet je okolo 400. Za zmínku určitě stojí vitamíny (A, B1, B2, C, E atd.) nebo minerály (vápník, hořčík, selen aj.). Dále to jsou například saponiny, flavonoidy, silice a další.

Jestliže byste se, místo výše zmíněných kapslí, rozhodli konzumovat česnek v jeho přirozené formě a ve větších dávkách, buďte opatrní. Znovu upozorňujeme, že zvýšený příjem česneku může u citlivých jedinců podráždit jícen, žaludek, vyvolat alergickou reakci apod.

Autor: Pavel Hanzal

Alternativní produkty