Chlorella – asijská řasa plná vitamínů

Říká se, že by lidé měli sníst alespoň 5 porcí zeleniny denně, což může být někdy obtížné. Chlorella je jednobuněčná řasa, jejíž užívání dokáže částečně zeleninu nahradit. Díky vysokému obsahu chlorofylu, jehož má více než jiné rostliny, má sytě zelenou barvu. Tato rostlina je známá pro vysoký obsah vitamínů, vlákniny, minerálních látek, aminokyselin, antioxidantů a bílkovin. Působí detoxikačně a má blahodárný vliv na celé tělo. V dnešní době znečištěného životního prostředí, je užívání Chlorelly jeden z možných způsobů jak žít zdravěji a předcházet nemocem. Tato sladkovodní řasa byla objevena koncem 19. století holandskými vědci a dále byla zkoumána v různých koutech světa. Odhaduje se, že existuje již 1,5 miliardy let. Dnes patří k nejoblíbenějším potravinovým doplňkům v Asii a USA, kde ji nazývají „smaragdová princezna“. Několik studií říká, že je přírodním antibiotikem.

Výhody užívání Chlorelly:
+ obnovuje buňky a dodává jim železo, hořčík, vitamíny skupiny B a beta-karoten
+ čistí játra a ledviny, odbourává alkohol, těžké kovy a toxiny
+ posiluje imunitu a efektivně rozděluje živiny v těle
+ upravuje zažívání, eliminuje zácpu a pomáhá při léčbě akutního průjmu
+ omlazuje, stimuluje pokožku a posiluje vlasy
+ mírní astma, cukrovku, deprese a účinky chemoterapie
+ zabraňuje tělesnému zápachu
+ zmírňuje premenstruační syndrom a projevy menopauzy, zvyšuje plodnost
+ zabraňuje tvorbě zubního kazu
+ snižuje cholesterol
+ chrání před civilizačními nemocemi, eliminuje stres a dodává energii
+ léčí kožní onemocnění

Nejznámější druh této řasy je Chlorella Vulgaris, jež se vyskytuje v řadě volně prodejných potravinových doplňků. Je oblíbená u veganů a vegetariánů pro svůj vysoký obsah bílkovin. Rozdrcenou ji lze přidat do salátů, smoothies nebo dipů. Zařazení Chlorelly do pravidelné stravy může přinést pozitivní účinky na celkové zdraví jedince. 

Autor: Michaela Hynková

Alternativní produkty