Co jíst při antibiotikách?

Hlavně nepřestat jíst!

Při nemoci je nutné být v klidu. Ideálně ležet v posteli a vynechat fyzickou aktivitu. To může vést k tomu, že máme pocit, že bychom měli jíst opravdu minimálně, abychom snad neztloustli nebo něco takového. Samozřejmě, že při nemoci někdy skutečně není chuť k jídlu, ale i přesto bychom neměli zapomínat na dostatečný přísun živin, minerálů a vitamínů. Naše tělo pro boj s bakteriemi nebo viry vynakládá velké úsilí a potřebuje energii pro tvorbu potřebných protilátek. Proto je odepírání stravy a hladovění jedna z nejhorších věcí, které můžete udělat.

Pestrá strava bohatá na zeleninu a ovoce

I když nemáte chuť do jídla, zkuste se přemluvit. Uvidíte, že vaše tělo se vám odmění a dokáže s nemocí bojovat mnohem lépe, než v případě, kdy by energie chyběla. Antibiotika pomáhají našim buňkám vytvářet správné protilátky nebo se přímo podílí na ničení nebezpečných bakterií.  Na všechny tyto činnosti potřebujeme energii. Esenciální metabolity, které si naše tělo samo nedokáže vytvořit tedy musíme přijmou v potravě. Pokud se tak nestane, boj s nemocí se prodlouží a ve výsledku nemusí být příliš úspěšný. Nezapomínejte pravidelně, klidně v menších porcích přijímat čerstvé ovoce a zeleninu. Vhodná jsou jablka, lesní plody, hrušky, banány, avokádo. Ze zeleniny je to například mrkev, brokolice (obsahuje hodně vitamínu C), květák, okurka (hydratuje, což pomáhá při horečkách), cuketa, ředkev, celer, červená řepa a další. Zeleninu je dobré tepelně upravit v páře, aby bylo pro naše tělo jednodušší jí strávit a vzít si potřebné živiny. Další minerály a důležité látky můžete doplnit například z chia semínek.

K některým antibiotikům není vhodné konzumovat citrusy nebo mléčné výrobky

Naopak s užíváním některých antibiotik se pojí i omezení, která nám říkají, co bychom měli z jídelníčku vynechat. Jedná se například o citrusy a další hodně kyselé ovoce, po kterém by mohla v kombinaci s látkami obsaženými v antibiotikách vzniknou vyrážka. Citrusy jsou však bohaté na vitamíny, a proto je zařaďte hned, jak skončíte s užíváním antibiotik. Někdy je dobré vynechat i mléčné výrobky. Vápník v nich obsažený by totiž mohl vázat účinnou látku z antibiotik a zabraňovat správnému působení. Na konkrétní omezení a přesné doporučení se vždy zeptejte svého lékaře nebo lékárníka, případně si prostudujte příbalový leták!

 Autor: Šárka Stuchlíková