Cukrovka versus cukry

·

Diabetes mellitus neboli cukrovka se stala celosvětovým zdravotnickým a pacientským problémem. Postihuje všechny věkové kategorie, děti nejsou výjimkou. Cukry a zejména bílý cukr je strašidlem "number one". Zní to paradoxně, ale cukru se nejméně bojí právě diabetici. To známé: "Můžu si dát, ale mám inzulín", slyšíme při mnoha rozhovorech. Je to pravda? Nemá mít právě diabetik fobii z cukru?

Léčbu inzulínem předchází užívání pilulek a dieta. Tím se dostáváme k jádru problému, neboť právě dodržování diety a užívání pilulek může celý proces rozvoje diabetu výrazně zpomalit. Vyžaduje to však úžasnou kázeň nejen pacienta, ale i jeho rodinných příslušníků. Mnohokrát právě oni bagatelizují nemoc svého příbuzného, ​​protože cukrovka nebolí a její negativní důsledky se vyvíjejí postupně.

V dnešní době je na trhu množství "sweets" pro diabetiky. Velmi důležitým faktem je objevení se stévie jako přírodního sladidla. Nahradila velmi kontroverzní aspartamem a další podobné látky. Cenově dostupné jsou celozrnné mouky a mnoho lidí peče doma chléb a pečivo. Dokonce existuje i hotové celozrnné listové těsto a dobrá štrúdl se steviových sladidlem je na světě.

Diskutovat o kvalitě potravin pro diabetiky v obchodech znamená dostat se do sporu s prodejci, či výrobci. Je téměř jisté, že obsah celozrnné mouky v chlebu a v pečivu je zanedbatelný. Přitom celozrnný produkt je pouze ten, který obsahuje 75 procent této mouky. To znamená, pokud dokáže být diabetik na sebe přísný, nezbývá mu nic jiného, ​​jen domácí výroba. Ne každý má na to čas a schopnosti a právě v tomto bodě by měla nastoupit pomoc příbuzných. Je to běh na dlouhé tratě, neboť cukrovka je celoživotní onemocnění.

Empatie a dobré láskyplné vztahy umí udělat zázraky. Prodlouží kvalitní a plnohodnotný život každému pacientovi.

Autor: Daniela Hrubá

Alternativní produkty