Formy rakytníku

 

Jak zpracovat plody rakytníku?
Rakytník řešetlákový se řadí k rostlinám, které mají využití nejen v potravinářském, ale také farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Z plodů rakytníku se vyrábí nejen řada kosmetických výrobků, jako jsou krémy, sprchové gely, masky na vlasy a další, tak i různé masti či obklady. Díky svým účinkům je rakytník výborný na omrzliny, naraženiny i popáleniny.

Pokud máte to štěstí a sklízíte své vlastní plody, základním krokem je plody rakytníku pomalu rozmixovat a poté přecedit. Získanou rakytníkovou šťávu můžete dále zpracovat na šťávu či sirup. Drť společně se slupkami nechte dobře usušit. Hodí se vám například pro přípravu rakytníkového oleje, který je v domácnosti skvělou první pomocí. Z oleje z rakytníku lze rovněž vytvořit účinnou mast. Stačí jej přidat do vazelíny na masti a získáte skvělou hydratační rakytníkovou mast.

Z plodů i listů rakytníku lze jednoduše připravit i rakytníkový čaj, který je nejen významným zdrojem nutričních látek, ale zároveň příznivě ovlivňuje zažívání. K přípravě rakytníkového čaje bohatě postačí lžička sušených rakytníkových plodů nebo listů, které obsahují téměř všechny aktivní látky jako plody rakytníku.

Jak připravit rakytníkový olej?
Rakytníkový olej jednoduše připravíte z rozdrcených a usušených plodů, které přidáte do sklenice s olejem. Olej vyberte takový, který máte rádi. Může být řepkový, olivový i mandlový. Již po pěti dnech je z oleje cítit rakytníkové aroma. Olej zároveň získává oranžové zbarvení. Ideální je ovšem, když olej necháte na tmavém místě po dobu tří týdnů. Účinky rakytníkového oleje pocítíte při užívání jedné lžičky denně. Pravidelným užíváním rakytníkového oleje posílíte imunitu organismu a dodáte tělu vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D, E, F, K a P, minerální látky jako hořčík, železo, bor nebo síra, a dále antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny. Rakytníkový olej má příznivý vliv i na pokožku, kterou hydratuje a regeneruje, nebo vlasy. Zmírňuje totiž jejich vypadávání. Rakytníkový olej je výborný i pro vyplachování úst, na opary, záněty dásní nebo afty.

Jak rakytník konzumovat?
Rakytníkové plody je rovněž možné využít pro přípravu mnoha receptů, jako je například rakytníkové chutney, smoothie s rakytníkem, rakytníková hořčice, rakytníkový kompot nebo rakytníková marmeláda. Jako prevenci před nejrůznějšími onemocněními je dobré denně užívat jednu lžičku rakytníkového sirupu. V sirupu z rakytníku se nachází koncentrované množství vitamínů, minerálních látek a dalších důležitých živin, které jsou pro náš organismus velice prospěšné.

Autor: Kateřina Doul