Ghí – elixír života

Jedná se o přečištěné máslo. Ačkoli se ghí připravuje právě z másla, jeho vlastnosti jsou odlišné a výrazně lepší. Ghí je považováno podle Ajurvédkého učení za velmi důležitou součást potravy. Přispívá ke správnému trávení, zdravému vzhledu a duševní rovnováze.

Ghí (ghee) vyvažuje obsah žaludečních kyselin a udržuje prostředí žaludku v rovnováze. Má hojivé schopnosti. Na rozdíl od másla pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Využívá se také například při popálení kůže nebo zabraňuje vzniku nepříjemných jizev. Dále podporuje učení, paměť a vzpomínání. Zvyšuje kvalitu mužského spermatu a ženských vajíček, což vede k lepšímu vývoji plodu.

Z vitamínů obsahuje vitamín A, B3 a vitamín E.

Ghí je velice vhodné pro vaření nebo smažení. Po staletí se využívá v indické kuchyni a také u nás! Někteří z Vás si možná pamatují na přepuštěné máslo, které má oproti obyčejnému máslu mnohem delší trvanlivost. Přepuštěné máslo z našich domácností téměř vymizelo. Avšak v dnešní době jeho sláva začíná opět stoupat.

vyšší bod zápalnosti, proto ho není lehké přepálit za vzniku nezdravých látek, které by mohly ohrozit naše zdraví. Pokud odmítáte smažit na sádle kvůli nepříjemnému zápachu nebo z jiných důvodů, a zároveň nechcete používat rostlinné oleje, které se rychle přepálí, je pro Vás ghí ideálním řešením. Navíc má příjemnou oříškovou chuť.

Ghí a Ajurvéda
Ajurvéda je nejstarší medicínský systém, ze kterého vychází především čínská medicína. Je to komplexní věda o správném a zdravém životě a dlouhověkosti. Ghí je součástí Ajurvédského bylinného systému a je považováno za elixír života.



Autor: Lenka Libichová

Alternativní produkty