Jablko „hříchu“

V současnosti se více odborníci na mytologii či náboženství shodují na tom, že biblické jablko, ze kterého jedli Adam a Eva muselo být granátové, protože mu nedokázali odolat, i přesto, že je Bůh za to potrestal. Jak to opravdu bylo, to se už nedozvíme. Jisté je však jedno: granátové jablko je až hříšné dobré a zdravé!


Odkud se tu vůbec vzalo? Granátové jablko je zde již od starověku, pochází z Asie a odtud se pěstováním rozšířilo až do Evropy. Patří mezi nejstarší ovoce, které lidstvo zná. Staří Římané ho nazývali kartaginským jablkem, protože do Itálie se dostalo právě přes Kartágo. Pro svůj exotický vzhled, vysokou výživovou hodnotu a lahodnou chuť je spojováno se zdravím, láskou a smyslností. Na první pohled vypadá jako klasické jablko, v zralosti je červené až nažloutlé a časem začíná hnědnout. Obsahuje několik stovek charakteristických šesticípých zrníček uložených v červené průsvitné křupavé dužině.

Žádná jiná rostlina nemá takový potenciál pro boj se známkami stárnutí jako granátové jablko. Jeho jedinečné obsahové látky působí na keratinocyty, chrání před volnými radikály, nepříznivými vlivy životního prostředí, dodávají potřebnou energii a vyživují pleť. Z granátového jablka se využívá olej ze semen, máslo a extrakt z plodu. Jedno průměrné jablko obsahuje asi 100 kalorií a 25g cukru. Je skvělým zdrojem draslíku. Šťáva z jadérek obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit krevní lipidy před oxidací. Kromě toho chrání před vznikem nádorových onemocnění prostaty a nánosů v cévách. Dále obsahuje vitamín C, škálu vitamínů řady B a vitamin A. Granátová jablíčka, na rozdíl od banánů nebo citrusů, se k nám dovážejí již zralé. I lékaři je prokázán léčivý účinek granátového jablka. Například jedlé části plodů působí spíše jako projímadlo, což se využívá při problémech se zácpou. Obsahem minerálních látek je toto ovoce vhodné zejména pro sportovce a těžce pracující lidi. Polyfenoly, které se v granátovém jablku nacházejí, mají antioxidační a protizánětlivý účinek, který je posílen přítomností vitamínu C. Granátové jablko se doporučuje konzumovat i při onemocněních horních cest dýchacích a nemocech ze znečištění. Může být i osvěžujícím nápojem díky své šťávě, má své využití i v kosmetickém průmyslu či v kuchyni šikovné hospodyňky. Je silným přírodním antioxidantem, obsahuje látky, které dokonale ochraňují a podporují celkovou pohodu vnitřního ale i vnějšího prostředí organismu.

Jaké jsou tedy účinky granátového jablka na lidský organismus?

• Podporuje imunitní systém
• Je vynikající prevencí před rakovinou
• Snižuje vysoký krevní tlak, cholesterol a také riziko kardiovaskulárních chorob
• Čistí organismus jako silný antioxidant
• Má protizánětlivé účinky, podporuje regeneraci pokožky
• Pomáhá udržovat mladistvý vzhled a využívá se v kosmetickém průmyslu
• Je vhodným doplňkem při zdravém hubnutí.


Jak se může konzumovat granátové jablko?
Konzumovat se dá v mnoha formách. Zajímavostí je, že se používá hlavně k masitým a k jiným slaným jídlům. Hustý sirup získaný z granátového jablka je zase důležitou součástí mnoha orientálních jídel. Granátové jablko můžeme konzumovat ve formě čaje, sirupu, jako ovocnou šťávu, můžeme ho přimíchat do jogurtu a müsli.

Možná se toto ovoce nikdy nezbaví biblického přívlastku jablko "hříchu", ale každopádně, takového "hříchu" bychom se měli dopouštět všichni, abychom chránili své zdraví a prodloužili si život. Tak či onak, granátové jablko je plodem života, mnohojádrovým strážcem našeho zdraví a bylo by hříchem ho neochutnat.


Autor: Mgr. Beáta Rampáková

Alternativní produkty