Jak zpracovat rakytník

Strom rakytník má tenké stříbrné listy a šťavnaté oranžové bobule. Je to přírodní zázrak plný vitamínů a antioxidantů. Obsahuje Omega 3-6-7-9 esenciální mastné kyseliny a je značně využíván  v kosmetice. Někdy se mu říká sibiřský ananas.

Rakytníkový olej:
Bobule rakytníku nasypte do odšťavňovače. Vymačkanou šťávu přelijte do sklenice a nechte několik dní vylouhovat a občas ji promíchejte. Do směsi můžete přilít malé množství rostlinného oleje. Asi po týdnu olej přeceďte a nalijte do tmavé nádoby. Skladujte v ledničce. Takto vyrobený olej je vynikající na ošetření poškozených vlasů a na sluncem spálenou pokožku. Lžička oleje umí zmírnit žaludeční obtíže, léčí anémii, hemeroidy a zánět dutiny ústní. Olej můžete přidat do pleťových krémů a masek.

Rakytníkový sirup:
Z plodů rakytníku vymačkejte šťávu, oslaďte Stévií nebo Bio Agáve sirupem a přelijte do tmavé sklenice. Sirup spotřebujte během několika dní. Jeho životnost lze prodloužit pasterizací. Sirup se konzumuje samotný, přidává se do nápojů, dezertů a jogurtů.

Domácí rakytníková hořčice s medem
Suroviny:
6 lžic černých hořčičných semínek
½ šálku hořčičného prášku
2 lžičky soli
¼ šálku vychlazeného bílého vína
¼ šálku studené vody
3 lžíce medu
3 lžíce rakytníkové šťávy

Postup:
Hořčičná semínka rozdrťte v hmoždíři, potom je nasypte do misky a promíchejte s ostatními surovinami. Ostrou chuť zmírníte trochou horké vody. Hotovou směs dejte do sklenice a nechte jeden den uležet. Skladujte v lednici.

Rakytníková marmeláda s jablkem
Suroviny:
900 g rakytníku řešetlákového
2 kg oloupaných a nakrájených jablek
100 g hnědého cukru
5g Stévie sladidla

Postup:
Bobule spolu s vodou a jablky vařte asi 15 minut na mírném plameni, dokud jablka nezměknou. Přidejte Stévii s cukrem a pořádně promíchejte. Zvyšte plamen a vařte dalších 20 minut. Marmeládu rychle nalijte do teplých sterilních sklenic a pořádně utáhněte uzávěr. Sklenice otočte dnem vzhůru, přikryjte je dekou a nechte vychladnout.


Vitamínové smoothie
Suroviny:
2 banány
2 pomeranče
½ šálku rakytníkové šťávy
šálek vody
led

Postup:
Banány, pomeranče, rakytníkovou šťávu, vodu a led rozmixujte.Tím získáte skvělé smoothie plné vitamínu C.


Rychlé muffiny k snídani
Suroviny:
1 šálek mléka
1 lžíce citrónové šťávy
1 velké vejce
1 jablko nakrájené na kostky
¼ šálku hrubé mouky
1 šálek hladké mouky
1 šálek bobulí rakytníku
1 šálek vařené Quinoy (vychlazené)
2 lžičky kypřícího prášku
½ šálku cukru
½ lžičky soli
1 lžička vanilkového cukru
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce Agáve sirupu

Postup:
Troubu předehřejte na 200 ºC a plech na muffiny vyskládejte papírovými košíčky. Ve velké misce smíchejte obě mouky, cukr, vanilkový cukr, kypřící prášek a sůl. Do jiné nádoby dejte mléko  citrónovou šťávu, olej, vejce a Quinou. Potom přelijte k suchým surovinám spolu s rakytníkem, jablkem a Agáve sirupem a pořádně promíchejte. Směs nalijte na připravený plech a pečte dozlatova asi 20 minut. Střed muffinů můžete otestovat špejlí. Po upečení nechte vychladnout a můžete podávat.


Ruský džus
Suroviny:
1 šálek vychlazeného podmáslí
50 g rakytníku řešetlákového
4 lžíce rakytníkové šťávy
50 ml mrkvového džusu

Postup:
Z bobulí sibiřského ananasu vymačkejte co nejvíce šťávy. Nakonec přidejte mrkvový džus, podmáslí, rakytníkovou šťávu a pořádně promíchejte. Nápoj nalijte do sklenic a podávejte.



Autor: Michaela Hynková

Alternativní produkty