Jaké má mochyně peruánská účinky na zdraví?

 

Zdraví prospěšné složení
Věděli jste, že ačkoli mají plody mochyně peruánské nasládlou a jemně kyselou chuť připomínající nejrůznější tropické ovoce, spadají mezi zeleninu? V souvislosti s mochyní peruánskou je v první řadě třeba zmínit její vysoký obsah bílkovin. Plody physalis totiž obsahují až 16% bílkovin. Kromě toho jsou bohaté na minerální látky jako fosfor, vápník, železo i sodík.

Dále se v plodech mochyně nachází beta-karoten, vláknina nebo pektin, který je například účinnou prevencí před výkyvy hladiny cukru v krvi. Co se týče vitamínů, konzumací mochyně tělo získává především vitamíny A, C, B1, B3 i vitamín P.

Obzvláště poslední zmíněný vitamín P může za mnoho důležitých vlastností mochyně. Jak vyplývá z řady vědeckých studií, vitamín P neboli bioflavonoidy mají protivirové, protizánětlivé, antisklerotické i antioxidační účinky. Vitamín P mimo jiné zesiluje účinky vstřebaného vitamínu C.

Díky svému zdraví prospěšnému složení si mochyně peruánská zaslouží patřit mezi superpotraviny.

Účinky mochyně na lidský organismus
Jak už bylo výše naznačeno, mochyně pomáhá předcházet výkyvům hladiny cukru v krvi, což je pro diabetiky velice důležité. Navíc má i nízký glykemický index, a proto physalis patří mezi potraviny, které mohou bez obav konzumovat právě cukrovkáři.

Mochyně peruánská má vynikající detoxikační účinky, díky čemuž pomáhá organismu zbavit se škodlivin jako jsou soli či kyseliny. Procesem detoxikace se navíc nastartovává a zrychluje metabolismus. Nezanedbatelné jsou i diuretické vlastnosti mochyně peruánské. Ty se využívají zejména ke zbavení se přebytečné vody. Mochyně se dále využívá i k léčbě nemocí močového ústrojí, při potížích s ledvinami či jako prevence před vznikem močových kamenů.

Zmíněný obsah vitamínu C přispívá zejména k posílení imunitního systému a k urychlení hojení. Příznivý vliv mochyně peruánské byl mimo jiné prokázán i u trávicí soustavy.

Vzhledem ke svému složení fungují plody mochyně jako adaptogen neboli přírodní látky, které pomáhají zmírňovat dopad stresu na lidský organismus. Co se týče dalších zdraví prospěšných účinků mochyně, nesmíme opomenout ani léčbu revma, zlepšení paměti a koncentrace nebo léčbu dny.

Aby však měly plody mochyně peruánské blahodárný vliv na naše zdraví, je třeba konzumovat pouze zralé či sušené plody physalis. Nezralé plody mochyně totiž mohou být mírně jedovaté.

Autor: Kateřina Doul