Je arašídové máslo zdravé?

 

Někteří z vás možná již zařadili arašídové máslo do seznamu svých oblíbených potravin, jiní ho možná ještě nikdy neochutnali.

Arašídové máslo má svůj původ v Americe a v anglicky mluvících zemích je velmi rozšířené. Připravuje se ze mletých arašídů. Má specifickou chuť - někomu nezachutná, jiní na něj nedají dopustit. Občas vám může způsobit pocit sucha v ústech a chutná jako pražené oříšky. Určitě se ho však vyplatí vyzkoušet!

Jak je na tom arašídové máslo po stránce nutriční hodnoty? Je to potravina bohatá na tuky. Jsou to však nenasycené tuky rostlinného původu, proto je arašídový krém zdravější než běžné máslo vyrobené z mléka. Arašídové máslo je velmi zdravé a výživné a neobsahuje zdaleka jen tuky. Je to i výborný zdroj bílkovin. 100 gramů arašídového másla má energetickou hodnotu přibližně 2500 kJ. Obsahuje vitamin E potřebný na správnou činnost nervů, vitaminy B1 a B3, koenzym Q10, kyselinu listovou, hořčík a fosfor.

Vědecké výzkumy navíc prokázaly, že pravidelná konzumace menšího množství arašídového másla účinkuje preventivně proti infarktu a kardiovaskulárním chorobám. Souvisí to s tím, že má vysoký obsah nenasycených tuků.

Pokud se chystáte v létě na turistiku na hory, zkuste si do batohu přibalit pohár arašídové pomazánky - dodá vám potřebnou energii a výživu, zdravě vás zasytí a je trvanlivá, vydrží čerstvá i v teplém počasí! Doporučujeme vyzkoušet chutnou variantu arašídového másla - BIO arašídové máslo bez soli od holandského výrobce Smaak. Jde o lahodnou pochoutku vyrobenou z arašídů v BIO kvalitě. Krémová konzistence umožňuje snadné roztírání na jakýkoliv druh pečiva.

Nevýhodou arašídového másla je, že je velmi kalorické, a proto není vhodné pro redukční dietu. Pozor by si měli dávat i alergici, arašídy jsou totiž častým alergenem.

Pokud však nemáte problém s nadváhou a netrpíte alergií, tak si arašídové máslo klidně můžete dopřát každý den! Doporučuje se jedna polévková lžíce arašídového másla denně, ale neuběhnete v hřích, i když si těch lžic dopřejete někdy více.

Dobrou chuť!

Autor: Beáta Rampáková

Alternativní produkty