Je vhodná konzumace matcha čaje v těhotenství?

 

Matcha tea je zelený japonský čaj původně pocházející z Číny. Dříve byl oblíbený hlavně mezi budhisty, dnes je populární u široké veřejnosti, a to zejména pro své účinky na organismus. Je pěstován v Japonsku na zastíněných polích, přičemž čtyři týdny před sklizní se zastínění zesílí, a to z důvodu zvýšení produkce chlorofylu. Chlorofyl totiž způsobuje jak smaragdově zelenou barvu čaje, tak i detoxikační účinky matcha tea.

Matcha tea versus zelený čaj
Čaj matcha se vyrábí speciální metodou bez fermentace a zpracovává se celý na prášek, který se svou konzistencí podobá kakau či mouce. Díky konzumaci celých listů v podobě prášku se do těla dostává větší koncentrace zdraví prospěšných látek, než při pití běžných louhovaných zelených čajů. Při koupi čaje matcha však ověřte, že se jedná o kvalitní japonský zelený čaj a ne žádnou levnou čínskou náhražku.

Matcha tea obsahuje důležité vitamíny – A, C a vitamíny skupiny B, dále minerály jako zinek, fluor, vápník či železo. Čaj matcha je také zdrojem důležitých aminokyselin, vlákniny, antioxidantů, taninů a katechinů, které jsou považovány za vůbec neúčinnější antioxidanty.

Matcha tea v těhotenství
Těhotné a kojící ženy by si neměly dopřát denně více než dva šálky matcha tea, což přibližně odpovídá množství 4 g prášku matcha čaje. Toto množství je naprosto bezpečné jak pro matku, tak pro nenarozené dítě. Ženy ovšem nemusí pít jen klasicky připravovaný matcha tea, ale mohou si jej vychutnat i jako smoothie připravované s matcha, dezerty, do jejichž těsta je přidáván tento zázračný prášek či v podobě zeleninových salátů s matcha dresingem. Výborná je i netradiční domácí matcha zmrzlina. A protože matcha tea pomáhá snižovat krevní cukr, je vhodný i pro diabetiky. Co se týče dalších účinků matcha čaje, dokáže například snížit krevní tlak i cholesterol.

Matcha tea tělu dodává důležité živiny a vitamíny, pomáhá zklidnit mysl, snížit stres a dodat tělu energii, proto se mu během těhotenství nemusíte vyhýbat, jen dodržujte pokyny a v případě potřeby se poraďte s lékařem.

Autor: Kateřina Doul

Recepty k potravině