Ketodieta: co všechno obnáší, pro koho je vhodná a co je při ní dovoleno?

Proč ketodieta?
Svůj název získala ketodieta dle jevu ketóza, ke kterému během této diety dochází. Jedná se o přirozený stav, kdy organismus čerpá pouze z vlastních tukových zásob. K tomu ovšem dojde pouze za předpokladu, že snížíte příjem sacharidů, které by naše tělo zásobily takzvanou okamžitou energií, na minimum.

V důsledku procesu ketózy tělo čerpá energii z ketonů, které vznikají při rozkládání tuků. Díky ketonům můžete zároveň pociťovat menší chuť k jídlu. Ke ketóze obvykle dochází již po dvou až třech dnech, kdy naše tělo začíná sahat do tukových zásob. Zajímavostí je rovněž příznivý vliv ketodiety na snižování hladiny cukru v těle. 

Ketodieta je vhodná především pro lidi s nadváhou či pro toho, kdo chce změnit svůj životní styl. Do ketodiety by se však neměli pouštět lidé s onemocněním ledvin či jater, dále diabetici a lidé s vysokou hladinou cholesterolu. Určitou míru rizika však představuje i pro osoby, které prodělaly infarkt myokardu.

Věděli jste, že spalováním tuků tělo získává dvakrát více energie, než je tomu v případě pálení sacharidů?

Třífázový proces
Pokud přemýšlíte, že ketodietu vyzkoušíte, připravte se na tři fáze. První z nich - fáze redukční - je založena na nahrazení všech denních jídel proteinovými pokrmy. Toto období obvykle trvá čtyři týdny. Poté následuje udržovací fáze, kdy se k proteinovým jídlům a nápojům postupně přidává běžná strana. Proces udržování by měl trvat přibližně šest týdnů. Poslední fáze je de facto návrat k běžnému stravování. Nicméně po absolvování dvou předchozích fází by se člověk neměl vrátit ke zcela původním stravovacím návykům, ale měl by svůj jídelníček přizpůsobit novému a zdravějšímu životnímu stylu. V zásadě je však dobré dodržovat, abyste stále přijímali více bílkovin a méně sacharidů.

Abyste se vyhnuli tolik obávanému jojo efektu, přecházejte k vaší klasické stravě velmi pozvolna. Ideální je přidat pár sacharidů navíc a poté nechat vašemu organismu čas si na tento vyšší přísun sacharidů navyknout. Nejlépe po několik dní. Poté opět zvyšte příjem sacharidů.

Během všech fází nezapomeňte dodržovat dostatečný pitný režim a jezte alespoň pětkrát denně. Teprve pak můžete pozorovat, že vaše nadbytečné kilogramy budou jeden po druhém ubývat.

Co jíst a co ne?
Pokud jde o povolené potraviny, v závislosti na dané fázi je obecně povolené libové maso, ryby, vejce, panenské oleje, mléčné výrobky, ořechy a semínka,  a některé druhy ovoce, jako je například avokádo či citron. Zapomenout byste však měli na výrobky obsahující velké množství tuků, sacharidové produkty, přílohy k jídlům, obiloviny, uzeniny, sladkosti, slazené nápoje, kávu a alkohol.

Co byste ale řekli na to, že vůbec nemusíte počítat množství jídla, které sníte? To jistě potěší každého! Důležité však je, abyste toho snědli tolik, že se budete cítit nasyceni. Jediné, co byste si měli hlídat, je, abyste preferovali tuky před bílkovinami. Sacharidům se ale samozřejmě úplně vyhýbejte!

Abyste měli lepší představu o tom, co a kdy jíst, máme pro vás několik tipů:

K snídani
si dopřejte například výživnou omeletu se šunkou a sýrem či míchaná vajíčka se slaninkou a k tomu si dejte čerstvou zeleninu.
K svačině vám jistě přijde vhod avokádová pomazánka ochucená čerstvým pepřem, solí a pár kapkami citronu.
Oběd se může nést ve znamená salátů či pořádného kusu masa. Salátu s kuřecím masem či steaku z hovězí svíčkové s polníčkovo-rajčatovým salátem snad nikdo neodolá!
K odpolední svačině si můžete dopřát sýrový talíř doplněný čerstvou zeleninou. Pokud však nemáte čas, můžete zvolit rychlovku v podobě proteinového nápoje.
Na závěr dne si dopřejte zdravou tečku v podobě ryby. Lososa na másle zvládne určitě každý. Jako přílohu zvolte například brokolici, květák či mrkev - vše vařené v páře a zakápnuté extra panenským olejem.

Aby vaše jídlo nebylo mdlé, nebojte se jej řádně ochutit. Sůl, pepř, lžička octu či balzamika, čerstvé i sušené bylinky - vše je dovoleno.

V příštím díle našeho mini seriálu o dietách se zaměříme na nejčastější dotazy, které v souvislosti s ketodietou vyvstávají, a také se detailně podíváme na její první fázi.


Autor: Kateřina Doul

Alternativní produkty