Ketogenní dieta a její priority

Ketogenní dieta je velmi populární u profesionálních kulturistů nebo fitness trenérů, ale i u široké veřejnosti. Stále se ale najdou lidé, kteří o ní neslyšeli nebo plně neporozuměli jejímu významu. V tomto článku se proto pokusím vše pořádně vysvětlit.

 

Co je ketogenní dieta?

Za ketogenní dietu se považují všechny diety, že se v játrech produkuje velké množství ketonů, což nastartuje metabolismus tak, že z glukózy přechází na využití tuků. Při klasické stravě dá tělo přednost sacharidům jako pohonným hmotám a tuky si uloží. Tato dieta funguje na principu toho, že tělo nebude mít sacharidy k dispozici, a proto bude muset sáhnout do zásob, tedy k tukům. Jde o vyvolání tzv. ketózy.

Ketóza je také účinný způsob, jak kontrolovat hladinu cukru v krvi. Když sníte něco s vysokým obsahem sacharidů, vaše tělo produkuje inzulín, aby se veškerého cukru v krvi zbavil. Ale protože již existují sacharidy, které mají být použity jako palivo, bude je vaše tělo ukládat do tukových buněk a neuvolní je, dokud ho k tomu situace nepřiměje. Snížíme-li příjem sacharidů, hladina inzulinu bude regulována na nižší úrovni a vaše tělo bude chtít získat právě přístup k tuku. Ve většině případů to znamená opravdu impozantní hubnutí!

S řízenými hladinami cukru v krvi budete mít menší hlad i chutě. Jakmile se vše spáruje i s přiměřeným obsahem bílkovin a příjmem vysokého obsahu tuku, budete se cítit spokojeně a nasyceně.

 

Co má člověk konzumovat?

Tato dieta omezuje sacharidy na 0-50 g denně. Obecné doporučení začíná s 20 g na den. Tento limit člověka donutí odstranit z jídla nezdravé potraviny, rafinované sacharidy a jiné potraviny s vysokým obsahem cukru. Jako příklad mohu uvést, že třeba menší brokolice má zhruba 4 g sacharidů (pokud odečteme nestravitelnou vlákninu).

Ideálně by měl zdroj sacharidů pocházet z potravin jako je zelenina, ořechy, mléčné výrobky apod. Opravdu se vyhněte rafinovaným cukrům, chlebům, těstovinám, obilninám, bramborám, luštěninám apod. Velmi opatrní byste měli být i na cukr z ovoce.

Většina jídel by se měla zaměřit na bílkoviny, tuk a v podstatě hlavně zeleninu. Příklad je například steak s restovaným špenátem, kuřecí stehna s brokolicí a sýrovou omáčkou. Svačinky mohou zachraňovat ořechy, semínka, sýr nebo něco „keto-friendly“. V případě nejistot zkontrolujte nutriční štítek nebo si vyhledejte počet sacharidů, aby vám náhodou nic nepokazilo váš denní plán a následný cíl.

 

Jaké jsou začátky?

Jakmile začnete, vaše tělo bude vyčerpávat své zásoby glykogenu. Normálně je zvyklé na použití sacharidů jako rychlého a snadného zdroje energie. Bude tedy potřebovat nějaký ten čas, aby si zvyklo na změnu. Někomu to však nemusí dělat dobře, když jako primární zdroj paliva používá tuk. Může dojít k nevolnostem, bolestem hlavy, závratím nebo podobným příznakům chřipky. Tento jev se nazývá „keto-chřípka“ nebo též „carb-chřipka“. Je nesmírně důležité, abyste dodržovali pitný režim!

Tento adaptační proces trvá asi tři týdny a u každého probíhá samozřejmě jinak. Během této doby je možné samozřejmě dále cvičit. Samozřejmě je možné, že nebudete mít tolik síly a vytrvalosti, ale to je úplně normální. Po této době bude již vaše tělo plně připraveno na provoz, kdy jeho primárním zdrojem jsou tuky. Mnozí poté říkají, že mají i více energie.

Jak je z textu patrné, nejedná se o jen tak obyčejnou dietu. Pro představu si raději na internetu najděte keto-recepty, ať víte, do čeho se pouštíte. Tuto dietu určitě nedoporučuji každému, ale vše je samozřejmě na vašem uvážení.

 

Autor: Tereza Župová