Kouzlo dýňového oleje

Symbolem podzimu je bezesporu dýně. Dýně se dá využít na mnoho způsobů. Jedním z nich je výroba dýňového oleje. Dýňový olej se získává lisováním dýňových semínek. Je to zdravá a především vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů. Své místo si  dýňový olej získal i v oblasti kosmetiky.

Dýňový olej se používá převážně ve studené kuchyni (saláty, těstoviny, sýry, pomazánky, bramborové přílohy). Má příjemnou oříškovou chuť a dá se použít i ke sladkým pokrmům.

Dýňový olejantioxidační účinky díky vysokému obsahu právě přírodních antioxidantů. Pomáhá tak bojovat proti nežádoucímu stárnutí. Dýňový olej obsahuje například vitamín E, A a vitamín C. Najdete v něm také selen, zinek a mnoho dalších minerálních látek.

Nechybí ani fytosteroly. Fytosteroly pomáhají bránit naše tělo před vznikem nejrůznějších civilizačních chorob. Dále se využívá při problémech s prostatou nebo při menopauze. Esenciální mastné kyseliny jsou také součástí dýňového oleje. Jsou nejen důležité pro správnou funkci organismu, ale produkují také prostaglandiny. Prostaglandiny mají protizánětlivé účinky, regulují srdeční činnost a krevní tlak.

Nejen díky vynikající chuti a dobrému vlivu na naše zdraví si dýňový olej získal velkou přízeň. Je to také lektvar pro dobrou náladu. Dýňová semínka obsahují vysoké procento aminokyseliny tryptofanu. Z tryptofanu potom vzniká například serotonin. Jeho nedostatek je zdrojem špatné nálady, deprese, podrážděnosti, agresivity a problémů se spánkem.

Díky vysokému obsahu vitamínu E má blahodárné účinky také na naši pleť a vlasy.

Dýňový olej pochází se Štýrska. Má zde velkou tradici. První semínka štýrské dýně se zde začala lisovat již v 18. století a dodnes je dýňový olej považován za vyhlášenou štýrskou specialitu.

Autor: Lenka Libichová

Alternativní produkty