Kurkuma

Kurkuma se získává ze sušených oddenků tropické rostliny kurkumy - nejčastěji z kurkumy dlouhé (Curcuma longa). Tato rostlina je  původem z jižní Asie. Jedná se o rostlinu příbuznou zázvoru, proto se jí někdy přezdívá žlutý zázvor. Kurkuma je také a především přírodní lék. Své významné místo si proto našla dokonce i v ajurvédské medicíně.

Kurkuma má antioxidační účinky. Čistí tělo. Používá se k léčbě zažívacího ústrojí, zvyšuje tvorbu žluči a podporuje chuť k jídlu. Má protizánětlivé, antibakteriální a protivirové účinky. Snižuje hladinu cholesterolu a podporuje rozvoj kognitivních funkcí mozku. Údajně pomáhá v boji proti rakovině a uplatňuje se také v prevenci vzniku Alzheimerovi choroby.

Zevně se používá k obkladům. Zmírňuje otoky, pohmožděniny a záněty kloubů.

Součástí kurkumy je kurkumin (kurkumová žluť). Jedná se o žluté přírodní barvivo, které se používá k barvení potravin (E100). Právě kurkumin má antioxidační účinky, a chrání tak tělo před volnými radikály. Z vitamínů a minerálů kurkuma obsahuje vitamín C a E, vitamíny řady B, vápník, draslík, železo, hořčík, mangan, zinek a měď.

Z kurkumy se dále vyrábí škrobová moučka k zahušťování některých polévek (například rybí).

Jak se zpracovávají oddenky kurkumy?
Oddenky se nejprve vaří. Potom se usuší. Nakonec se pomelou na žlutý prášek.

Nic se nemá přehánět, takže ani konzumace kurkumy ne. Nadměrné množství může způsobit podráždění sliznic. Kurkuma se rozhodně se nedoporučuje v případě, že trpíte žaludečními vředy nebo vředy dvanácterníku.


Autor: Lenka Libichová

Alternativní produkty