Kvalitní čokoláda je dobrá a dokonce zdraví prospěšná

Kakaové boby - plody Bohů
Čokoláda je vyráběna z kakaového másla a kakaa, což jsou ingredience, které se získávají z plodů kakaovníků. Tyto plody se nazývají kakaové boby a jedná se o jednu z nejvýživnějších a nejzdravějších potravin na světě. Obsahují obrovské množství antioxidantů a dalších látek, které jsou prospěšné pro zdraví našeho organismu.

Čokoláda pro lepší výkon
Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa v sobě skrývá stimulační účinky. Obsahuje látky na podobné bázi, jako kofein a pomáhá zvýšit energii, zbavit se deprese, ale existují i tvrzení, že se jedná o účinné afrodiziakum.

Pocit štěstí
Konzumace čokolády spouští v našem těle reakce, které vedou k tomu, že se do krve začnou vyplavovat hormony štěstí, které působí na náš mozek. Čokoláda dokáže pomoci v boji proti špatné náladě a díky zvyšování hladiny serotoninu se hodí například v zimě nebo v čase, kdy dochází ke změně ročního období a naše tělo je náchylné na výkyvy nálady.

Silný přírodní antioxidant
Čokoláda v sobě skrývá velké množství látek, které se označují jako flavonoidy a působí jako velmi silné antioxidační látky. Tyto látky snižují počet volných radikálů, které jsou příčinou rychlejšího stárnutí organismu.

Snížení krevního tlaku
Dalšími skvělými účinky kvalitní čokolády je to, že dokáže snížit krevní tlak a pomáhá rozšíření cév v těle. Podílí se také na regulaci a snižování hladiny špatného LDL cholesterolu a podporuje vzrůst hladiny dobrého HDL cholesterolu.

Konzumujte s rozumem
Čokoláda je sice zdravá, ale díky výrobě, kdy jsou přidávány další tuky nebo cukry se doporučuje konzumovat tu skutečně kvalitní s vysokým podílem kakaa. Platí, že není dobré sníst příliš velké množství a je lepší dát si každý den jeden čtvereček hořké kvalitní čokolády, než sníst celou tabulku mléčné čokolády s nízkým obsahem kakaa a naopak vysokým obsahem cukrů a nezdravých tuků.


Autor: Šárka Stuchlíková

Alternativní produkty