Máte rádi brusinky?

Brusinka je malá červená kulička plná zdraví. Skrývá v sobě značné množství karotenoidů (provitamínu A), vitamínů řady B, vitamínu C a minerálních látek (vápník, draslík, železo, sodík, chrom, nikl a jód). Hojně se využívá k dochucení některých pokrmů. Někdy však zapomínáme, že především léčí.

Brusinky slouží jako prevence vzniku chřipky a nachlazení. Jsou nazývány jako přírodní antibiotikum. Obsahují totiž látky, které zabraňují usazování bakterií na sliznicích. Dále se uplatňují v prevenci vzniku žaludečních vředů, které mohou vést až k rakovině žaludku.

Asi neznámější využití brusinek jako léku je při léčbě infekcí močových cest. Látky obsažené v těchto bobulích snižují pH moči a tím údajně znepříjemňují prostředí bakteriím, které by se zde jinak mohly usadit a spokojeně množit. Pokud máte vážné problémy s opakovanými záněty močových cest, raději konzumujte brusinky preventivně.

Výrobky z brusinek můžeme konzumovat v rámci prevence i dlouhodobě. Nebyly popsány žádné závažné vedlejší účinky, které by omezovaly dobu jejich konzumace. Navíc nebyl pozorován ani podstatný rozdíl léčivých schopností čerstvých plodů, brusinkového džusu, brusinkových koncentrátů nebo tablet.

Brusinky jsou plody brusnice brusinky. Někdy se jí říká také kalina nebo červená borůvka. Brusnice je u nás chráněnou rostlinou, která se nevyskytuje příliš často v přírodě. Tato rostlina pochází z Ameriky, kde se stala pro domorodé obyvatelstvo pokrmem a současně také lékem.

Brusinky jsou v dnešní době využívány především jako příloha k masu nebo jiným pokrmům. Častěji se setkáme se zpracovanými plody. Syrové brusinky jsou totiž poměrně trpké. Z brusinek se vyrábí například šťávy, zavařeniny nebo sirupy.


Autor: Lenka Libichová

Alternativní produkty