Náhrady cukru pro zdravější vánoční cukroví

Blíží se čas Vánoc a to znamená spoustu dobrého jídla a chutného cukroví. Vánoční cukroví bývá hodně sladké a obsahuje velké množství cukru, což vede k tomu, že po svátcích většinou vážíme o několik kilo víc. Jenže na druhou stranu kdo má všem těm pochoutkám odolat? Pro snížení rizika, že výrazně přiberete na hmotnosti stačí jít na pečení vánočního cukroví chytře. Místo cukru používejte náhrady, které jsou nejen zdravější, ale také obsahují méně kalorií. A o jaké náhrady se jedná?

Třtinový cukr
Jedná se o typickou a velmi často využívanou náhradu klasického bílého řepného cukru. Hlavní výhoda spočívá v tom, že třtinový cukr obsahuje důležité minerální látky. Má i velmi příjemnou lehce medovou vůni a jemnou karamelovou chuť. Při pečení se používá stejné množství, které je uvedené v receptu.

Kokosový cukr
Velkou předností kokosového cukru je jeho nízký glykemický index. Jedná se o sladilo, které má menší množství energie a cukr se do krve uvolňuje postupně. Je to velmi zdravé sladidlo vynikající chuti, které dodá každému cukroví naprosto jedinečnou chuť a navíc budete mít dobrý pocit, že se vlastně nejedná o nic příliš nezdravého.

Sirup z agáve
Agávový sirup se získává ze sukulentní rostliny, která ve svých listech obsahuje vysoké množství přírodních cukrů. Sladící složkou je inulin, který nevyvolává produkci inzulinu. Znamená to, že se jedná o sladidlo vhodné pro diabetiky nebo pro osoby, které se snaží dodržovat zásady zdravého života. Díky vysoké sladivosti stačí jako náhrada klasického cukru pouze poloviční množství.

Stévie
Stévie je dokonalým přírodním sladidlem, které neobsahuje žádné kalorie. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, hodí se pro diabetiky a pro všechny, kteří drží redukční dietu. Obsažené látky jsou až 250x sladší než klasický řepný cukr a kromě neuvěřitelných sladicích vlastností má stévie i pozitivní účinky na naše tělo. Pomáhá trávení, stabilizuje hladinu krevního cukru, snižuje únavu, zvyšuje mozkovou činnost a prokázané byly i její schopnosti předcházet zánětu dásní a zubního kazu. Vyskytuje se v práškové nebo kapalné formě a při pečení dejte takovou alternativu k množství cukru podle přepočtu, který bývá uváděn na balení.


Autor: Šárka Stuchlíková

Alternativní produkty