Něco o medu

Med – známý produkt včel, ale nemusí být vytvářen pouze jejich činností. Na jeho vzniku se mohou podílet i různé druhy mšic, které produkují sladkou medovici. Ta je pak včelami sbírána a konečným produktem těchto dvou organismů je med medovicový nebo též tzv. lesní.

Každý druh medu má kromě barvy i trochu jiné složení. Květový, který je vytvářen z nektaru (cukerný roztok vznikající v nektáriích rostlin - tzv. medníky) je světlejší, rychleji krystalizuje (nikoliv cukernatí, jak je často uváděno). Má i trochu jiné složení co se týká poměru glukózy a fruktózy obsahu minerálních látek aj. Jeho vlastnosti jsou závislé na druhu rostlin na kterých byl sbírán.

Třeba řepkový (z řepky olejky) je velice světlý a krystalizuje téměř v řádech dnů. Světlý med je i akátový (trnovník akát), ale krystalizuje velice pomalu. Tmavší med je např. z  lip (lípa srdčitá aj.)Kromě vody a cukru obsahuje každý správný med ještě desítky dalších látek (pylová zrna, bakterie mléčného kvašení, hormony), které jsou v malém množství, ale mají biologický význam.

Co je rozhodující pro zákazníka je kvalita medu. Té mohou dosahovat všechny druhy medu. Hodnotí se obsah vody v medu (maximálně do 20%, ale může být i podstatně nižší – třeba 15%), chuťové, optické, aromatické a další vlastnosti medu. V medu by se neměly nacházet antibiotika (v ČR jsou zakázány), pesticidy, zbytky cukerného roztoku ze zimních zásob atd. Kvalitu medu tak určuje především zodpovědný včelař, který dodržuje zásady hygieny chovu, často obměňuje nejen mezistěny z vosku, ale též úly, dodržuje správné termíny dodání cukerných zásob, léčby aj. To vše je časově i finančně náročné. Z tohoto důvodu bude dobrých včelařů a kvalitního medu vždy nedostatek.

Autor: Mgr. Martin Vojta

Alternativní produkty