Objevte léčivou sílu brusinek

Brusinky jsou malé červené bobule příbuzné borůvce. Využívají se v potravinářství, v kosmetice a k výrobě léčiv. Ulevují od infekce močových cest, posilují imunitu, snižují cholesterol, chrání před srdečním onemocněním, jaterními chorobami, nemocemi očí, zubním kazem a krvácením dásní.

Nejzdravější jsou americké brusinky, které jsou větší a u nás se prodávají spíše sušené a v tabletách. Výborná je brusinková šťáva a brusinková marmeláda. Toto netradiční ovoce si můžete vypěstovat na zahradě, daří se jim i v horských oblastech. Sklízí se na přelomu září a října. Dají se skladovat v chladničce po dobu dvou měsíců nebo je lze zamrazit pro pozdější použití.

Bobule jsou plné antioxidantů. Obsahují vitamíny C, E, K a B6. Jsou bohaté na minerální látky, jako jsou vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek, sodík a draslík. Dále v nich najdete vlákninu,  kyselinu chinovou a kyselinu salicylovou, která se používá k léčbě lupénky a bradavic.

Brusinky na močové cesty:
Ženy jsou velmi náchylné k onemocnění močových cest. Důvodem je krátká močová trubice, kterou se do močového měchýře lehce dostane zákeřná bakterie Escherichia coli. Ta se tam začne rozmnožovat a způsobuje infekci. Vhodnou prevencí jsou látky obsažené v brusinkách. Jedná se o takzvané proanthokianidy, které pomáhají eliminovat škodlivé bakterie z močového ústrojí. Pravidelná konzumace brusinkové šťávy umí významně snížit výskyt tohoto nepříjemného a bolestivého onemocnění. Velké množství kyselých složek obsažených ve šťávě si umí poradit i s ledvinovými kameny. Již po jednom dni užívání léčivých brusinek, by měla vzniknout ochrana před záněty.

Jak konzumovat brusinky:
Brusinky jsou dietní, mají výbornou výživovou hodnotu a dodají rychlou energii. Jeden pohár brusinek má pouze 45 kalorií. Udělejte si doma mix ze sušených brusinek, nesolených ořechů a různých semínek. Přidat je můžete do ovesných vloček a celozrnných cereálií. Mražené se skvěle hodí do ovocného smoothie. Vyjímají se v koláčích a sušenkách. Vynikající jsou proteinové tyčinky a brusinky v čokoládě.


Autor: Michaela Hynková

Alternativní produkty