Poznejte sílu zázvoru

Oddenky zázvoru jsou výborné především v zimě. Pomáhají nám překonat nepříjemné nachlazení a další obtíže. V našich končinách se jedná o poměrně rozšířenou potravinu. Přesto bych ráda připomenula především jeho léčivé účinky.

Zázvor má původ sahající daleko do historie. Rostlina pochází z Číny a nazývá se zázvorovník lékařský (Zingiber officinale). Je přibližně metr dlouhá a pěstuje se především pro své oddenky („podzemní stonky“).

Zázvor je nezbytnou součástí téměř každé kuchyně. Využívá se pro dochucení nejrůznějších jídel, kterým tak dodává správný říz a specifickou chuť.

Své uplatnění si zázvor našel v léčbě a prevenci některých onemocnění.

Léčivé účinky
Zázvor má své významné místo v přírodní medicíně. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E a velké množství minerálních látek (draslík, vápník, selen, zinek, mangan, železo a síra).

Mezi nejznámější účinky zázvoru patří především prevence a pomoc při léčbě nachlazení. Zázvor celkově zahřívá tělo, podporuje náš cévní systém, potlačuje horečky a pomáhá očistit dýchací cesty.

Dalšími účinky zázvoru je podpora trávení. Pomáhá potlačit závratě a zvracení. Je vhodný například při ranních nevolnostech při těhotenství nebo při celkové nevolnosti vyvolané chemoterapií.

Příznivě působí na činnost srdce, krevní oběh a celkově snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Má detoxikační účinky.

Zázvorový čaj
1) Oloupeme 1 – 2 cm zázvorového oddenku (záleží na velikosti).
2) Nakrájíme na tenké plátky.
3) Zalijeme horkou vodou.
4) Přibližně 5 minut necháme luhovat.
5) K čaji se hodí med nebo šťáva z citronu.

Vyzkoušejte také zázvorový sirup, zázvorovo-ananasový sirup nebo zázvorové bonbony s limetkou nebo pomerančem.


Autor: Lenka Libichová

Alternativní produkty