Proč je nepražené kakao lepší než pražené?

Tepelnou úpravou potraviny ztrácí svoje energetické vlastnosti a cenné minerální látky a vitamíny. U některých potravin se jedná o skutečně citelnou ztrátu a jednou z nich jsou právě kakaové boby a z nich vyráběný kakaový prášek.

Kakaové boby jsou superpotravina, musí se s nimi ale zacházet opatrně
Kakaové boby pochází ze stromu zvaného Theobroma cacao. Díky tomu, že v sobě obsahuje přibližně 300 látek, jedná se o jednu z nejvíce komplexních potravin na světě. Obsahuje celou řadu velmi cenných minerálů, vitamínu a hlavně pořádnou dávku antioxidantů, které zabraňují předčasnému stárnutí a pomáhají přirozeně obnovovat zdraví buněk. Jenže tepelnou úpravou a nešetrným pražením se o většinu těchto látek přichází a výsledný pražený kakaový prášek má pouze malý zlomek všech těchto úchvatných vlastností.

Jaké má kakao účinky na náš organismus?
Obecně působí kakao a případně čokoláda na náš organismus stimulujícím a povzbudivým účinkem. Jedná se o poměrně energeticky bohatou potravinu, takže dodává velké množství energie a podporuje činnost mozku. Čokoláda vyrobená šetrnou metodou bez pražení, která bývá označovaná jako RAW, v sobě navíc obsahuje zdraví prospěšné látky. Podíl antioxidantů, minerálů, zdraví prospěšných tuků a dalších látek je daleko vyšší a kromě výše zmíněných účinků tak navíc pomáhá v boji proti stárnutí, zlepšuje imunitu, slouží pro přirozené vyrovnání hladiny hormonů a další. Navíc nepražené kakao chutná mírně odlišně, takže pokud máte skutečně rádi kakaovou chuť, neměli byste zůstat ochuzeni o tento prožitek.

Proč se tedy kakao praží?
Nabízí se jednoduchá otázka, proč se kakaové boby vlastně praží, když tím ztrácejí tolik svých cenných vlastností? K pražení dochází především kvůli zlepšení vlastností kakaového prášku, který se lépe rozpouští a mísí s jinými surovinami a také k vylepšení chuti, která se stane takovou, jak to běžně známé u hořkých čokolád. Pamatujte na to, že v přiměřeném množství je vysokoprocentní čokoláda zdravá a je dobré si jednou za čas dopřát takovou pochoutku. Stejně tak můžete spojit příjemné s užitečným při mlsání nepražených kakaových bobů nebo nepraženého kakaového prášku, který si můžete přidat do jogurtu nebo do smoothie.

Autor: Šárka Stuchlíková

Alternativní produkty