PURYA! Proteinová večeře

Přísady na 2 porce:
4 velké brambory (600g)
2 polévkové lžíce PUR YA! Slunečnicového proteinu
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce citronové šťávy
¼ polévkové lžíce himalájské soli (nebo obyčejná sůl)
8-10 polévkových lžic neoslazeného sójového nápoje/rýžového nápoje/ovesného nápoje


Marinované tofu:
200g tofu
2 polévkové lžíce sójové omáčky
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 malá čili paprička (podle chuti)
2 stroužky česneku (vylisovaný)
2 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaný)
1 polévková lžíce datlového/javorového sirupu/třtinový cukr
4 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
1-2 polévkové lžíce sušeného, nebo čerstvého tymiánu


Ostatní přísady:
200 g zelených fazolek
klíčky
opražená slunečnicová semínka
polníček
cca. 60g kukuřičné, nebo cizrnové mouky na obalení
olej na smažení

 

Příprava:
Aby bylo tofu hezky marinované, připravte ho den předem. Smíchejte přísady na marinádu do nízké misky. Rozdělejte tofu z obalu a zabalte ho do pečícího papíru. Položte zabalené tofu na talíř a zatižte ho, aby z něj vytekla přebytečná voda. Odstraňte papír, rozkrojte tofu na 2 plátky a ponořte je do misky s marinádou. Misku zadělejte a uložte do ledničky, nejlépe do druhého dne. Zatřeste s miskou, aby se tofu rovnoměrně marinovalo.

Brambory vařte ve slupce cca. 20 minut. Po cca. 10 minutách můžete přidat zelené fazolky a vařit je společně ještě cca. 15 minut. Když bude vše uvařené, odlejte vodu, fazolky udržujte teplé a brambory nechtě vychladnout. Až brambory trochu vychladnou, rozmačkejte je. Poté je rozmixujte s ostatními přísadami a odstavte je stranou.

Rozpalte pánev a opražte slunečnicová semínka, dokud trochu nezhnědnou. Rozpalte na pánvi 2 polévkové lžíce oleje. Mezitím obalte plátky tofu v mouce a poté opečte po obou stranách na pánvi, dokud nebudou obě strany zlatavě hnědé. Hotové tofu vyndejte z pánve a nechte olej trochu okapat.

Nyní můžete servírovat na talíř. Začněte s bramborovou kaší, potom položte plátek tofu a na něj zelené fazolky, klíčky, salát a opražená slunečnicová semínka.


Autor: Patricie Pátková