RAW strava: 1. díl: Co to vlastně znamená?

Když se člověk rozhodně změnit svůj životní styl, obvykle to dělá proto, aby se zbavil nějakých těch přebytečných kilogramů, nebo aby dopřál svému organismu trochu toho zdraví. Bohužel výsledkem změny životního stylu jsou často diety, které i ty nejodolnější jedince postupem času přivádí k šílenství (kdo by také chtěl mít stále hlad, že?). A tak lidé pátrají a hledají a snaží se vymyslet co nejlepší způsob, jak dodat organismu dostatečné množství energie, co nejméně tuku a zároveň všechny živiny, které jsou pro chod lidského organismu nezbytné. A tak vznikla RAW strava.

Možná trochu kontroverzní, možná až příliš alternativní a s vysokou pravděpodobností nevhodná pro mnoho z nás. Jedno se jí ale nedá upřít. Je rozhodně zajímavá. 

RAW stravování, neboli vitariánství, spočívá v konzumaci potravin, které jsou syrové, nebo které prošly tepelnou úpravou při maximální teplotě 45°C. Veškerá příprava jídel probíhá mixováním, sušením nebo klíčením, a přesto dokážou vypadat natolik chutně, že by se do nich s radostí zakousl i zarytý řízkožrout. Syrová strava dodává tělu obrovské množství vitaminů a enzymů, které jsou velmi důležité pro správné trávení a čím lépe žaludek tráví, tím snadněji se do organismu vstřebávají živiny. Dochází také k vylučání nepotřebného a z toho vyplývá, že syrová strava je skvělým prostředkem k dlouhodobě detoxikaci organismu a udržení optimální tělesné váhy bez zbytečného hladovění.

Vitariánství ale není jen jiný způsob stravování. Je to jiný životní styl. Zatímco běžný smrtelník při sestavování nové kuchyně přemýšlí nad nejpraktičtějším umístěním sporáku, vitarián vybírá tu nejlepší sušičku potravin. V zimním období, kdy při teplotách kolem nuly člověk nedokáže myslet na nic jiného než na šálek horkého čaje, si možná říká, že vitariána čeká doma pouze miska plná plná ovoce nevalné kvality. Věděli jste ale, že i RAW strávník si může pochutnat třeba na čokoládě, polévce, či pizze? Možná je to trend moderní doby, který odejde stejně rychle, jako přišel, a možná je to nový styl života, který setrvá po dlouhá léta. Tak jako tak je to zajímavé téma, o kterém se bude ještě hodně mluvit.

Autor: Kateřina Dobešová

Alternativní produkty