Sezame, otevři se

Sezam je prastará plodina původem z Indie. Sezamová semínka jsou dnes používaná po celém světě. Vyrábí se z nich například sezamové máslo – tahini, koření  gomašio, chalva, další jiné pochoutky, sezamový olej a spousta dalších výrobků.

Sezamová semínka jsou velice zdravá díky obsahu vitamínů a minerálních látek.  Jsou také zdrojem bílkovin a esenciálních mastných kyselin. Jeho konzumace je doporučována například při menopauze, anémii. Sezam je prospěšný pro oběhový systém, obranyschopnost organismu a také pro naše vlasy, nehty a kůži.

Tahini neboli sezamové máslo je v postatě sezamová pasta. Vyrábí se drcením sezamových semínek a mořské soli. Tahini bývá součástí pokrmu známého jako hummus, chalva nebo se používá při výrobě omáčky do falafelu. Další uplatnění tato potravina našla při výrobě omáček, pomazánek moučníků a k ochucování salátů.

Gomašio neboli sezamová sůl. Vyrábí se pražením sezamu a soli a jejich následním rozdrcením na hrubý prášek, ve kterém jsou některá semínka stále v celku. Gomašio se využívá k ochucování pokrmů.

Chalva je orientální cukrovinka. Vyrábí se nejčastěji z pšeničné krupice nebo z tahini. Dalšími alternativami jsou například slunečnicová semínka, ořechy, zelenina, čočka nebo fazole. V našich krajích je k sehnání nejčastěji chalva ze sezamu – ze sezamových semínek nebo sezamového másla (tahini).

Černý sezam je svou chutí mnohem výraznější oproti světlému sezamu. Semínka sezamu černého mají opravdu černou barvu. Díky svému zbarvení se především využívají k dekoraci potravin jako například k posypu pečiva.


Autor: Lenka Libichová

Alternativní produkty