Skvělé recepty s granátovým jablkem

Granátové jablko je vynikající červené ovoce plné vitamínů a antioxidantů, které dozrává právě kolem Vánoc. Konzumace granátového jablka je velmi oblíbená, můžete ho přidat například do salátů, dezertů nebo různých nápojů. Na rozdíl od klasického jablka je jedlá pouze dužina s jadérky. Granátové jablko nejlépe oloupete, když ho trochu nakrojíte a namočíte do vody. Komu se tento proces zdá být složitý, ten si může zakoupit bio šťávu.

Salát se špenátem, granátovým jablkem a hruškou
Suroviny:
¾ šálku šťávy z granátového jablka
1 lžíce citrónové šťávy
½ lžičky soli
2 lžíce panenského olivového oleje
¼ lžičky tymiánu
1/8 lžičky mletého černého pepře
150 g špenátových listů
¾ šálku nakrájené čekanky
½ šálku zrníček granátového jablka
½ šálku drcených vlašských ořechů
1 velká hruška

Postup:
V malém kastrůlku ohřejte šťávu z granátového jablka, přidejte šťávu z citrónu, olej, sůl, tymián a mletý pepř. V salátové misce smíchejte špenát, čekanku, zrnka granátového jablka, nakrájenou hrušku a drcené vlašské ořechy. Polijte vychlazeným dresinkem.


Rubínový sorbet
Suroviny:
½ šálku cukru
¾ šálku vody
3 šálky džusu z granátových jablek
šťáva z jednoho citrónu

Postup:
Do hrnce s horkou vodu dejte cukr a vařte asi 10 minut. Vychlaďte, přidejte džus z granátového jablka, šťávu z citrónu a zamíchejte. Sorbet uděláte nejlépe ve stroji na zmrzlinu nebo dejte směs v nerezové nádobě do mrazáku a každých 30 minut promíchejte.


Smoothie plné antioxidantů
Suroviny:
1/2 šálku zrnek granátového jablka
1 šálek borůvek
1 šálek jahod
8 šálků mladého špenátu
8 datlí
½ avokáda
2 lžíce Chia semínek

Postup:
Ingredience rozmixujte.


Purpurová Margarita
Suroviny:
1/3 šálku tequily
¼ šálku šťávy z granátových jablek
¼  šálku limetkové šťávy
2 lžíce pomerančového likéru
led

Postup:
Alkohol spolu s rubínovou šťávou a ledem dejte do šejkru a pořádně promíchejte. Hotový nápoj¨nalijte do sklenice, můžete ji ozdobit limetkou.


Autor: Michaela Hynková