Tajemství kešu

Rostlinou plodící takzvané kešu oříšky je ledvinovník západní (Anacardium occidentale). Jedná se o vysoký tropický strom, který pochází ze severovýchodní Brazílie.

Kešu nejsou v podstatě žádné oříšky. Jedná se o nažky. Takové nažky se vytváří na špičce mnohem většího dužnatého plodu, - „kešu jablka“. Kešu jablka se velmi rychle kazí, z tohoto důvodu se k nám nedováží. Pokud se tedy dostanete na místo, kde můžete ochutnat tento plod, neváhejte.

Na vývoz jsou určeny tedy především kešu oříšky. Jejich cena je  poměrně vysoká. A to proč?  Jeden oříšek kešu připadá na vznik jednoho většího kešu jablka. Úroda z jednoho ledvinovníku není tedy příliš velká a to má za následek vyšší cenu.

Místní používají dužnaté plody například jako krmivo pro dobytek. Plody mají údajně vynikající a lahodnou chuť. Díky tomu se uplatňují při výrobě džemů nebo kompotů. Lisují se z nich také ovocné šťávy pro výrobu alkoholických nápojů nebo octa.

Kešu oříšky jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, které se účastní prevence infarktu a kardiovaskulárních onemocnění. Kešu je také zdrojem velkého množství minerálních látek (hořčík, vápník, fosfor, draslík, měď, selen a železo) a karotenoidů. Oříšky pomáchají při vyčerpání a únavě. Účastní se procesu regenerace.

Ledvinovník má také další uplatnění. Jeho dřevo je velice kvalitní a vysloužilo si díky tomu přezdívku „bílý mahagon“. Slouží k výrobě kvalitních nábytků a jiných výrobků ze dřeva.


Autor: Lenka Libichová

Alternativní produkty