Vaření bez cukru se Stévií sladkou

Vařit se Stévií je trošku alchymie, protože tato rostlina je opravdu velmi sladká. Není však důvod se obávat, pokud použijete přesné množství sladidla v receptu, tak se vám pokrm povede a ještě uděláte něco pro své zdraví. Stévie sladká je přírodní náhražka cukru bez vedlejších účinků a bez kalorií. Je to ideální sladidlo pro diabetiky, pro ty kdo chtějí zhubnout, udělat něco pro své zdraví a vyzkoušet něco nového.

Citrónová limonáda
Suroviny:
2 šálky citrónové šťávy
2 lžičky kapek Stévie
8 šálků vody
led a citrón na ozdobu

Postup:
Suroviny dejte do džbánu, oslaďte Stévií a dobře promíchejte. Přidejte led a ozdobte plátkem

citrónu.

Poleva na zdobení perníčků
Suroviny:
2 větší vaječné bílky
1 lžička sladidla Stévie Desen
¼ šálku vody
lžička citrónové šťávy
pro tužší konzistenci můžete přidat lžičku kukuřičného sirupu

Postup:
Ušlehejte vaječné bílky, postupně přidávejte horkou vodu a ostatní suroviny. Polevu míchejte dokud nezhoustne.


Stévie cheesecake
Suroviny:
2 šálky celozrnných sušenek bez cukru
6 lžic másla
15 kapek Stévie extraktu
450 g tvarohu nebo mascarpone
1 vejce
1 lžička Stévie

Postup:
Sušenky rozdrťte, přidejte změklé máslo a Stévii sladkou. Směs natlačte do dortové nádoby. Pečte v troubě při 180 °C asi 8 minut, potom nechte vychladnout. Tvaroh, vejce a lžičku přírodního sladidla míchejte v misce dokud nevznikne jemná hmota. Vše naneste na korpus a pečte dalších 30 minut. Cheesecake můžete ozdobit různým ovocem dle chuti.


Brownies
Suroviny:
2 lžičky Stévie sladké
2 šálky hladké mouky
¾ šálku kakaového prášku
½ lžičky soli
1 prášek do pečiva
1 šálek másla
4 vejce
2 lžičky vanilkového cukru
1 šálek kousků čokolády
1 šálek ořechů

Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Do misky dejte Stévii cukr spolu s moukou, kakaem, pečícím práškem a solí. Rozpusťte máslo a smíchejte ho s vanilkovým cukrem a vejci. Směs přidejte k mouce a ostatním surovinám a pořádně promíchejte. Nakonec přidejte kousky čokolády a ořechy. Těsto dejte na menší plech a pečte asi 35 minut.


Autor: Michaela Hynková