Vláknina

Vláknina je směsí neškrobových polysacharidů a dalších látek (celulóza, lignin, vosky, chitiny, pektiny, oligosacharidy). Pro lidské tělo je nestravitelná a nemá téměř žádnou výživovou hodnotu. Přesto přispívá ke zdraví našeho těla.

Jak je to možné?
Vláknina vstřebává vodu, váže na sebe cholesterol a pomáhá pohybu potravy v trávicí traktu.

Vláknina můžeme rozdělit do dvou skupin:

Vláknina ve vodě rozpustná
- absorbuje vodu a bobtná
- snižuje kyselost žaludku a zpomaluje jeho vyprazdňování
- změkčuje obsah žaludku při dostatečném příjmu vody (snadnější vyprazdňování)
- ovoce, zelenina, oves, ořechy, luštěniny, jitrocel

Vláknina ve vodě nerozpustná
- nebobtná
- urychluje trávení a usnadňují pohyb potravy střevem
- vyplavuje z těla karcinogeny, toxiny, cholesterol a žlučové kyseliny
- obilniny, brukvovitá a kořenová zelenina

Účinky vlákniny
Nedostatek vlákniny může být příčinou vzniku cukrovky. Vláknina pomáhá snižovat spotřebu inzulinu a zpomalovat vstřebávání krevního cukru. Přispívá k prevencí například srdečních chorob, divertikulární nemoci střeva (rozvolnění svaloviny, která je součástí stěny střeva), rakoviny trávicí soustavy a žlučových kamenů.

Vláknina a hubnutí
Vláknina nemá žádnou energetickou hodnotu a navíc v žaludku bobtná. Díky tomu se pocit hladu dostaví později.

Které potraviny obsahují vlákninu?

Velké množství vlákniny:
otruby, ovesné vločky, švestkový kompot, hrách, fazole, kukuřice, banány, celozrnný chléb, neloupaná rýže, datle, fíky, sušené ovoce, listová zelenina, brambory pečené ve slupce

Střední množství vlákniny:
ořechy, zelená zelenina, jablka, pomeranče, celer, tmavý chléb

Nízké množství vlákniny:
rajčata, vařené brambory, grapefruit, loupaná rýže, salát, okurka, bílý chléb

Bez vlákniny:
cukr, vejce, máslo, sýr, mléko, maso, ryby

Doporučená denní dávka vlákniny 25 - 30 g. Příjem vlákniny je u většiny lidí velice nedostatečný a na druhou stranu její nadměrný příjem vede k nadýmání.


Autor: Lenka Libichová

Alternativní produkty