Vyzkoušejte Stévii – sladidlo budoucnosti

Stévie je přírodní sladidlo bez kalorií. Je sladká a přesto úplně jiná než cukr. Navíc existuje hned několik důvodů, proč raději zvolit sladidlo ze stévie než umělá sladidla, a to bez ohledu na to, zda jste diabetici nebo zkrátka jen chcete žít zdravěji. Stevia sladidlo je k dostání v mnoha podobách, z nichž nejvyhledávanější jsou tablety, sušené listy, kapky a prášek.

Zdravé sladidlo
Věděli jste, že listy Stévie rebaudiany jsou až čtyřicetkrát sladší než cukr a že stévie prášek je dokonce tři sta krát sladší? I proto je tolik oblíbené použití stévie nejen při slazení nápojů, ale i při přípravě pokrmů. Díky svému složení našla stévie rovněž uplatnění v kosmetice. Obsahuje totiž draslík, hořčík, zinek a vitamíny A, B3 a C. Navíc napomáhá lepšímu trávení, dodává organismu energii, snižuje chuť na sladké, alkohol i cigarety a v neposlední řadě pomáhá s léčbou kožních onemocnění. A protože možností, jak používat stévii, je skutečně mnoho, rozhodně vyzkoušejte některý z receptů se stévií. Zatímco stévie na pečení se hodí zejména ve formě prášku, listů či sirupu, k slazení nápojů se nejčastěji používají tablety nebo kapky.

Stévie nemá kalorie
Je bez pochyb, že rafinovaný cukr má za příčinu tloustnutí. Sacharóza obsahuje velké množství kalorií a v dnešní době je téměř nemožné se cukru v potravinách vyhnout. To je důvod, proč je stále více lidí a hlavně dětí obézních. Naštěstí stevie sladidlo nemá žádné kalorie. Přestože to však není produkt určený přímo na hubnutí, její potenciál je v této oblasti obrovský.

Reguluje vysoký krevní tlak
Stévie sladká není jenom přírodní sladidlo, ale také napomáhá se snížením krevního tlaku. Jihoameričtí lékaři dokonce předepisují léky s obsahem stévie na regulaci tlaku. Rozsáhlé studie navíc prokázaly, že sirup ze stévie ani jiný produkt se stévií nemá vliv na snižování krevního tlaku u zdravých lidí.

Pomáhá chránit zuby
Nadměrná konzumace běžného cukru způsobuje nejen množení bakterií v ústech, ale rovněž vznik zubního kazu a tvorbu zubního plaku. Stévie se však díky svému složení a účinkům začala přidávat do zubních past a žvýkaček právě z toho důvodu, že napomáhá zabránit množení bakterií v ústech. Dříve se běžně v boji se zubním kazem používaly takzvané cukerné alkoholy, které ale na rozdíl od stévie mají negativní účinky, neboť zvyšují glykemický index a způsobují plynatost.

Sladidlo pro diabetiky
Cukr není vhodný pro diabetiky, protože obsahuje velké množství sacharidů. Aby se diabetici vyznali v tom, co mohou nebo nemohou konzumovat, napomáhá jim systém zvaný glykemický index (GI). Pokrm s glykemickým indexem pod 50 je v normě. Samozřejmě ale platí, že čím nižší číslo, tím lépe. Pro vaši představu, zatímco například bílý cukr má GI 80 a jablko GI 39, hodnota GI u stévie cukru je 0. Jak ukazují vědecké výzkumy, Stévie sladká je zdravotně nezávadná a může být bez obav konzumována v přiměřeném množství těhotnými a kojícími ženami, dětmi, diabetiky i alergiky.


Autor: Michaela Hynková

Alternativní produkty