Vyzkoušejte sušené plody moruše

Zapomenuté ovoce
Plody morušovníku mohou na první pohled připomínat větší ostružiny a některé mají bílou barvu. Pravdou ale zůstává, že obsahují větší množství vitamínů a prospěšných látek. Morušovník má svoji domovinu v Číně a do Evropy se poprvé dostal před několika stoletími. Dříve se jednalo o poměrně známé a populární ovoce, ale postupem času se na něj zapomnělo a dnes morušovníky potkáme většinou pouze v parcích.

Vysoký obsah vitamínů a minerálů
Moruše jsou bohaté na vitamín C a jejich velkou předností je velmi vysoký obsah železa, které se běžně v ovoci příliš nevyskytuje. Ve 100 gramech moruší se ukrývá přibližně jedna pětina celkové doporučené denní dávky železa pro dospělého člověka a jedná se vynikající potraviny pro všechny, které trápí chudokrevnost. Kromě železa se v moruších skrývá i velmi silný antioxidant zvaný resveratrol. Tato látka se vyskytuje i v červeném víně a obsahují jí pouze fialové bobule morušovníku. Výzkumu dokonce ukázali, že tato látka měla pozitivní účinky proti rakovinně při testování na krysách.

Nemusíte pěstovat vlastní strom, stačí si pořídit sušené
Pěstování morušovníku sice není nic extrémně složitého a při správné péči byste se jistě za čas dočkali kvalitní úrody. Ale stále by to trvalo několik dlouhých měsíců nebo dokonce let. A proč nevyzkoušet sušenou pochoutku, která díky svému přirozeně vyššímu obsahu fruktózy a glukózy chutná podobně sladce jako rozinky. Kvalitní sušené plody moruše nejsou doslazované a tak si naplno můžete vychutnat jejich vynikající a specifickou chuť.


Autor: Šárka Stuchlíková

Alternativní produkty