Vyzkoušejte tahini - chuť arabské kuchyně

Tahini - co to je?
Tahini je vlastně sezamové máslo. Vzniká rozemletím loupaných nebo neoloupaných opražených sezamových semínek. Má lehce tekutější konzistenci a obsahuje celou řadu prospěšných tuků. Skrývá v sobě vysokou dávku železa nebo vápníků, což jsou minerály, které náš organismus potřebuje.

Kam se hodí?
Přírodní a neochucené tahini má lehce nahořklou oříškovou příchuť. Vyrábí se z něj například halva (nebo také chalva), což je tahini pasta doplněná o sladidlo a případně příchuť. Výsledkem je velmi chutná a zdravá pochutina. Kromě toho najde sezamová pasta uplatnění i v klasické kuchyni. Hodí se jako zvláštní ingredience pro úpravu chuti do polévek, do omáček nebo jako salátová zálivka. Využít ho můžete i v přípravě zdravých a třeba i nepečených dezertů.

V arabské kuchyni se využívá hlavně v kombinaci s pokrmy, které obsahují cizrnu. Lze ho přidávat do hummusu, což je pasta z cizrny.

Díky tomu, že se jedná o oříškové máslo, tak se skvěle hodí i k ovoci. Využití je tedy opravdu univerzální a rozhodně stojí za to vyzkoušet některé recepty s touto nutričně bohatou potravinou, kterou vaše tělo jistě ocení.


Vysoký obsah vlákniny a bílkovin dělá z tahini skvělou nutriční záležitost, kterou rozhodně stojí za to vyzkoušet. Budete až překvapeni k čemu všemu se hodí a jak dokáže ozvláštnit i obyčejné jídlo. Navíc pomáhá s vyrovnáním hladiny cukru v krvi a díky vláknině zůstanete déle sytí a příliš brzy nepocítíte hlad.


Autor: Šárka Stuchlíková

Alternativní produkty