Zázrak nazývaný čaj

Až 98% lidí preferuje pití čajů. A dělají dobře. Čaj, jak přírodní nápoj, neobsahuje žádné kalorie, ale zato množství antioxidantů, které jsou tím pravým pomocníkem v boji proti volným radikálům.

Černý čaj je celosvětově nejoblíbenější. Stejně jako zelený čaj, pochází z rostliny Camelia sinensis, rozdíl je však v následné úpravě čajových lístků. Zatímco černý čaj je fermentovaný, tedy podléhá přirozenému oxidačnímu procesu, v případě zeleného čaje zůstávají čajové lístky nekvašené. Černý čaj se vyznačuje dvojnásobným množstvím kofeinu ve srovnání se zeleným, a také hořkou chutí. Tu lze zmírnit přidáním mléka, avšak odborníci tuto kombinaci nedoporučují, protože mléko brání vstřebávání účinných látek. Mezi účinky černého čaje se řadí ochrana před poruchami krevního chorobami či odbourávání stresu.

Během přípravy je důležité dodržovat dobu louhování, která je 2 až 3 min, po jejím uplynutí už čaj jen hořkne a snižuje se jeho celková účinnost, včetně účinku povzbuzujícího kofeinu.

Zelený čaj je často označován jako pravý čaj, protože jeho účinky lidstvo zná již tisíce let, zatímco oblíbený černý čaj se začal vyrábět až v polovině 17. století. Díky jeho přípravě je riziko oxidace účinných látek minimální a jsou mu připisovány různé účinky. Pravidelným pitím zelený čaj pomáhá v boji s cholesterolem, ale i jako prevence kardiovaskulárních chorob díky bohatému obsahu antioxidantů. Navíc existují studie, které tvrdí, že extrakt ze zeleného čaje pomáhá urychlit hubnutí.

Matcha je velmi kvalitní druh zeleného čaje, jehož lístky jsou rozdrceny na jemný prášek. Způsob pěstování a přípravy je velmi náročný, protože se využívá speciální stínící technika a ovládají ho jen zkušení japonští farmáři. Významný účinek tohoto čaje je především schopnost spalovat jídlo až 4x rychleji než dokáže tělo samo.

Oolong je částečně fermentovaný, žlutozelený čaj tvořící přechod mezi černým a zeleným čajem. Jeho chuť se liší v závislosti od stupně oxidace, může být sladká a ovocná, ale i hutná s praženými tóny či osvěžující s květinovým nádechem.

Bílý čaj má nejjemnější lahodnou chuť, díky čemuž ho kdysi pili i samotní císaři. Obsahuje zejména mladé, nerozvinuté vrcholové pupeny čajovníku. Ty se vyznačují nízkým obsahem chlorofylu a kofeinu, zato je však bohatý na antioxidanty, saponiny a třísloviny. Mezi jeho pozitiva patří prevence rakoviny a cukrovky.

Autor: Nicole Jantulíková

Alternativní produkty